Životi Stevea Jobsa i Billa Gatesa i priča o njihovu uspjehu velika su inspiracija brojnim poduzetnicima i startupovima jer pokazuju da ako ste dovoljno uporni i vjerujete u sebe i svoje snove, sve je moguće. Početak uspona ove dvojice tehnoloških vizionara i njihovih kompanija opisan je još sredinom osamdesetih u knjizi Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer, koja je bila obvezno štivo za sve (mlade) poduzetnike i ljubitelje tehnologije.

Ova knjiga promijenila je život i jednom kineskom studentu koji ju je posudio u knjižnici krajem osamdesetih i, nakon što ju je pročitao, bio je toliko oduševljen da je odmah znao što želi raditi u budućnosti – želio je pokrenuti vlastiti biznis i osnovati kompaniju. Taj kineski student – Lei Jun, danas je šef jednog od najvećih startupova na svijetu i jedne od najpopularnijih mobilnih kompanija Xiaomi, koji se priprema na skorašnji izlazak na burzu.

Zanimljivo, iako Xiaomi nazivaju kineskim Appleom, a njega kineskim Steveom Jobsom, strategija njegove kompanije uvelike se razlikuje od "originalnog" Applea jer, umjesto skupih proizvoda koje ne mogu svi priuštiti, Xiaomi je poznat po cjenovno pristupačnim mobilnim uređajima odlične kvalitete.

U knjizi koja prati njegov život (Seizing the Opportune Moment) Jun opisuje kako se tek nakon što je pročitao knjigu o Jobsu i Gatesu u njemu probudila strast za tehnologijom i poduzetništvom te je dobio veliku inspiraciju.

Ako imate san, onda biste ga trebali slijediti, možda ćete na kraju osnovati veliku svjetsku kompaniju, komentirao je Jun.

Prvu kompaniju osnovao je tijekom posljednje godine studiranja – riječ je o kompaniji za proizvodnju čipova za računala s kojom se nije proslavio, no to je bio njegov prvi korak u poduzetništvo, a vrhunac karijere očekuje nakon izlaska Xioamija na burzu, na kojoj bi vrijednost kompanije trebala iznositi između 50 i 70 milijardi dolara (neka su ranija predviđanja govorila o vrijednosti od čak 100 milijardi dolara).

Danas kada gleda na osnivanje prve kompanije, kaže da sve to izgleda čudno jer onda nitko nije razmišljao o tome tko bi mogao uložiti u kompaniju, kako otvoriti bankovni račun ili na koji način zarađivati.

Izvor: Quartz
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju