Stiže velika novost u automobile: Snimat će se ponašanje vozača u vožnji

Iako su u avionima prisutne više desetljeća, crne kutije za godinu dana stižu i u nove automobile. Snimat će više od dvadeset podataka, koji će kasnije objasniti uzroke prometne nesreće. Uz to, pokazat će i ponašanje vozača u vožnji.

DNEVNIK.hr | 26.05.2023. / 21:23

Galerija

Crne kutije u automobilima uvelike će olakšati posao istražiteljima. Posebno kod teških prometnih nesreća.  

Ponašanje vozača pet sekundi prije samog sudara. Do sada takve tragove nismo imali, ako nije bilo tragova na cesti poput tragova kočenja i slično, rekao je Željko Šarić iz Zavoda za prometno tehničko vještačenje.

Crna kutija u automobilu je smještena negdje u sredini vozila otprilike gdje je i ručica mjenjača, gdje je najmanje ranjivo da bi se kompleksna tehnologija oštetila, dodao je Ante Radić.

Potez autoindustrije pozdravljaju i vozači. 

Crna kutija je jedino kompetentna, treba je ugraditi i u bicikl i nek ih ovi na romobilima imaju, poručio je vozač Vinko.

To bilježi u nekim spornim situacijama neke podatke koji bi mogli donijeti neke mjerodavne odluke, izjavio je Zdenko.

Uređaj će spremati 23 podatka. Brzinu, ponašanje pri kočenju, korištenje sigurnosnih pojasa. Jedan podatak ipak neće biti zabilježen.

Podatak o korištenju bilo kojeg mobilnog uređaja neće biti sniman i neće biti vidljiv u samoj crnoj kutiji, ali ponašanje samog vozača moguće je pretpostaviti da je odreagirao na neki način ili je bio pod dozom distrakcije, objasnio je Šarić.

Upravo je distrakcija veliki problem mladih vozača. Istraživanje na razini EU pokazalo je porazne rezultate

Masa mladih vozača, čak 67 posto smatra da to nije opasno, da korištenje mobitela ne dovodi pitanje njihovu sposobnost sigurnim upravljanjem vozila, rekao je Georg Davor Lisicin iz udruge Sigurnost u prometu.

Mobitel koriste za gledanje videa, 15 posto ispitanika priznalo je da su za dlaku izbjegli nesreću zbog korištenja mobitela.

Jednako tako sada je prisutan i povećan udio mladih vozača pod utjecajem alkohola, hvala Bogu nešto manje pod utjecajem droga, zaključio je Liscin.

Sve to sigurnost vožnje stavlja pod veliki upitnik. Koji ni crne kutije neće riješiti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti