Uvodom u robotiku žele privući djecu: Robotika razvija koncentraciju, ali i uči različitim vještinama i znanjima

Projekt Uvod u robotiku vrijedan gotovo tri milijuna kuna, a cilj mu je potaknuti mlade na bavljenje robotikom.

Martina Čizmić | 15.09.2021. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatsko društvo za robotiku pokrenulo je projekt kojem je glavni cilj unaprijediti i popularizirati robotiku kao i znanost, tehnologiju, matematiku te fiziku među djecom i mladima. Također, želja im je potaknuti osnovnoškolce i srednjoškolce da se odluče za školovanje u tom smjeru kako bi doprinijeli sve većim zahtjevima društva te bili u korak sa zanimanjima budućnosti. Projekt Uvod u robotiku sunfinanciran je iz europskog socijalnog fonda, a osigurava besplatne edukacije, radionice te natjecanja za sve uzraste.

Voditeljica projekta Maja Bilandžić predstavila je prošlog tjedna dosadašnje rezultate projektnih aktivnosti, kao i ono što ih čeka u budućnosti. Ispred njih je preko 150 robotičkih radionica kao i natjecanja, a posebno ih veseli događanje „Dan i noć na PMF-u“ kada će prezentirati svoj projekt. U sklopu događanja održat će se i natjecanje s podjelom nagrada za najbolje robotičare. U skladu s vremenom u kojem živimo, prilagođene su i radionice za rad od kuće ukoliko i to bude potrebno.

Otvaranje projekta podržali su partneri PMF i udruga Robofreak te članovi robotičkih klubova kao i njihovi treneri. Ivica Kolarić, predsjednik udruge Robofreak i kordinator projekta predstavio je dosadašnje aktivnosti i odlične uspjehe mladih robotičara.

Od 2011. do 2019. godine osvajali su zlatne, srebrne i brončane medalje u različitim kategorijama na svjetskim natjecanjima. Ponos je neopisiv, a želja za nastavkom postizanja ovakvih rezultata je nemjerljiva, istaknuo je Kolarić. 

Hrvatsko društvo za robotiku i udruga Robofreak u partnerstvu s Prirodoslovno – matematičkim fakultetom kroz suradnju s nizom lokalnih robotičkih klubova ojačat će kapacitete uključenih organizacija civilnog društva i značajno unaprijediti aktivnosti u području znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike za djecu i mlade.

Koordinatorica projekta i profesorica u Osnovnoj školi Mate Lovraka, Jelka Hrnjić pozvala je djecu da se uključe rekavši kako djeca ne trebaju imati predznanje da bi se mogli uključiti u robotiku, ali je važno da budu uporni i da žele učiti. Robotika je jako korisna aktivnost jer razvija koncentraciju, ali nije jednostavna, ona je sklop elektrotehnike, elektronike, vještine i programskog jezika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti