Varaždin je do subote europski centar natjecanja u robotici

Svečanost podjele medalja i zatvaranje natjecanja održat će se u subotu, 10. lipnja s početkom u 14,00 sati u Areni - Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin.

Martina Čizmić | 07.06.2023. / 14:49

Natjecatelji na RoboCup Junioru u Varaždinu (Foto: Varaždinska županija)

Svečanim otvaranjem započelo je najveće europsko natjecanje u robotici u Hrvatskoj – 4. European RoboCup Junior. Do subote će Grad Varaždin i Varaždinska županija biti domaćini preko 500 natjecatelja iz 18 zemalja svijeta koji će odmjeriti svoje znanje i vještine u tri glavne kategorije: Soccer, Rescue i OnStage. Natjecanje je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zaželjevši svim sudionicima dobrodošlicu u najstariju hrvatsku županiju smještenu u samom srcu Europe.

Naši učenici gdje god da su se do sada pojavili na natjecanjima iz robotike, postigli su fantastične rezultate i osvojili brojne medalje. I upravo njihovi rezultati doveli su europsko natjecanje u Varaždinsku županiju. Vjerujem da će natjecanje proći dobro, da će se sudionici kod nas ugodno osjećati, te da će im Varaždin i Varaždinska županija ostati u lijepom sjećanju, ali i da će nas ponovno posjetiti. Ujedno ovo natjecanje samo je dokaz kako je obrazovanje jedan od strateških prioriteta Varaždinske županije čija je želja da svi učenici kroz svoje školovanje, te sudjelovanjem na raznim natjecanjima budu upoznati sa svjetskim trendovima, rekao je župan Stričak.

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac nije krio zadovoljstvo što se u Hrvatskoj po prvi puta održava ovakvo natjecanje iz robotike, a koje je okupilo sudionike iz gotovo cijelog svijeta.

 Ovo natjecanje veliko je priznanje radu hrvatskih robotičara u posljednjih 15 godina i njihovim rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima. I kao rezultat tog našeg rada ovo natjecanje povjereno je upravo Hrvatskoj. Sretni smo što smo mogli ugostiti toliki broj robotičara, a po prvi puta imamo i natjecatelje iz dječjih vrtića i to zahvaljujući našem poticaj, odnosno na poticaj voditelja Centra izvrsnosti za robotiku Ivice Kolarića, rekao je Pongrac.

U slijedeća četiri dana Gradska sportska dvorana na Dravi ugostit će 507 natjecatelja predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, u pratnji 223 mentora ili pratitelja. Oni dolaze iz 18 zemalja: Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Slovačke, Švicarske, Nizozemske, Turske, Švedske, Norveške, Portugala i Hrvatske, a kao gosti prijavile su se ekipe iz Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje.

Natjecatelji na RoboCup Junioru u Varaždinu (Foto: Varaždinska županija)

Predstavniku Hrvatske Nini Peteku ovo je drugo europsko natjecanje.

 Imamo dosta visoka očekivanja obzirom da su pripreme bile duge i opsežne. Nadam se da ćemo se ove godine uspjeti popeti na postolje, što nam nije pošlo za rukom prošle godine, iskren je bio Petek.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj pohvalio je sudionike, mlade ljude koji su svojim radom, posvećenosti, inteligencijom i kreativnošću zaslužili da ih se podrži u njihovom razvoju i postizanju novih uspjeha iz područja robotike i umjetne inteligencije.

Mehatroničari, odnosno kombinacija elektrotehnike i strojarstva nije više zanimanje budućnosti, to je postalo zanimanje sadašnjosti jer je robotika danas neizostavna u modernom svijetu. Budući da je ovo otvoreno prvenstvo Europe, najviše sudionika je iz Italije i Njemačke koji su možda najdalje došli u mehatroničkim zvanjima, ali me veseli što imamo natjecatelje i iz Izraela, Koreje, Egipta. Izuzetno smo ponosni na naše robotičare iz Varaždina koji su pod vodstvom Ivice Kolarića već osvojili pregršt medalja diljem svijeta i što će sada konačno imati priliku osvojiti medalje i u Varaždinu, poručio je  Bosilj.

Svečanost podjele medalja i zatvaranje natjecanja održat će se u subotu, 10. lipnja s početkom u 14,00 sati u Areni - Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti