Varaždinac Igor Rinkovec pobjednik Amsterdamskog hackathona!

Mlad, ambiciozan i vrlo zreo za svoje godine, u kratkim bi crtama opisao Igora, mladića iz Varaždina koji je nakon FOI-evog hackathona osvojio i Amsterdam.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.04.2015. / 08:31

Varaždinac Igor Rinkovec pobjednik Amsterdamskog hackathona!

Mlad, ambiciozan i vrlo zreo za svoje godine, u kratkim bi crtama opisao Igora, mladića iz Varaždina koji je nakon FOI-evog hackathona osvojio i Amsterdam.

Igora sam upoznao sasvim slučajno, javio mi se na Facebook grupi gdje sam postavio neko pitanje o developmentu. Shvatio sam da je Igor iz Varaždina pa sam ga pozvao na kavu. Pričali smo o načinu na koji radimo, čime se bavimo i naravno neke bezvezne teme, da bih shvatio da je Igor zapravo u to vrijeme završavao srednju školu (sada je brucoš). 

Nije mi dugo trebalo da shvatim kako je Igor vrlo ambiciozan dečko pred kojim je blistava budućnost. Igora vidim prvo na ljetnoj praksi u Googleu ili Facebooku, gdje bi bez problema mogao nastaviti svoju programersku karijeru. Spomenimo i kako je njegova sestra Irina također 'zagazila' u bratove vode, te je zajedno s Dinom napravila igricu o kojoj smo nedavno pisali.

Varaždinac Igor Rinkovec pobjednik Amsterdamskog hackathona!

Odnio si još jednu pobjedu na Hackathonu, ovaj puta u Amsterdamu, o kakvom je natjecanju bilo riječi? 

U Amsterdamu se nedavno održavao Hackathon na kojem je Igor sa svojim timom ponovo osvojio prvo mjesto i time sakupio još jedan prestižni trofej u svojoj “kolekciji”. Njegov rad i trud malo po malo dolaze na vidjelo, no najvažnije od svega je to što Igor jednostavno uživa u tome što radi, to se vidi iz aviona. Povodom nove pobjede u osvajanju većeg tržišta, popričao sam s Igorom o njegovoj pobjedi, projektu i načinu kako je došao do te nagrade.

Organizator RIPE Atlas hackathon 2015 je natjecanje organizirano od strane RIPE NCC-a lociranog u Amsterdamu, s podrškom sponzora - Comcast. RIPE NCC je regionalni internet registar za Europu, centralnu Aziju te Bliski istok, odnosno on je zadužen za dodjeljivanje i registraciju IP adresa te ASN-ova na tom području.

Svrha natjecanja - jedan od projekata koje RIPE NCC vodi je i RIPE Atlas projekt kojim pokušavaju stvoriti platformu za testiranje, mjerenje i istraživanje interneta. Putem RIPE Atlas projekta, diljem svijeta je raspodijeljeno oko 10 tisuća sondi kojima je moguće upravljati putem njihove web aplikacije te vršiti razna mjerenja na internetu. Ta mreža generira ogromne količine podataka svakog dana, ti podaci se koriste na razne načine, bilo od strane mrežnih operatera kako bi obavljali svoj posao ili običnih ljudi koji promatraju neku od brojnih statistika. Natjecanje je bilo organizirano sa svrhom da se pomoću te platforme te ogromnog seta podataka koje ona generira izrade nove vizualizacije podataka.

Prijave su trajale od 27. do 30. ožujka uz raznoliki program tijekom sva 3 dana. Prijave su bile otvorenog tipa, dakle bilo tko se mogao prijaviti preko njihovog weba, uz mogućnost sponzoriranja smještaja i putnih troškova. 

Što se tiče drugih natjecatelja, oni su stizali iz svih kutaka svijeta, od Kanade i Amerike, Velike Britanije, Njemačke, pa sve do Indije. Ja sam bio jedini natjecatelj iz Hrvatske no nije bilo problema s komunikacijom s obzirom da smo svi dobro pričali engleski.

Na kojem ste projektu radili? 

Cilj naše aplikacije je bio prikazati u stvarnom vremenu na karti mjesta gdje se iz bilo kojeg razloga dogodio prekid u funkcioniranju sondi (bilo zbog mrežnih problema ili nestanka napajanja) te uz problematično mjesto prikazati podatke o trending temama s Twittera i vremenskoj prognozi za to područje kako bi se lakše odredilo što je uzorkovalo taj prekid.

Ideja je potekla od prvog dana natjecanja gdje je zbog nesreće u obližnjoj elektrani došlo do kolapsa električne energije u Amsterdamu koji je uzorkovao prestanak rada električnog javnog prijevoza te nakratko čak i zatvorio Amsterdamski aerodrom Schiphol. Tijekom tih sati vidjeli smo da je Twitter vrlo brzo reagirao te se iz trending tema moglo odmah zaključiti što se događa. Tako smo došli na ideju da možemo kombinirati izvore podataka o vremenu, s Twittera i raznih izvora vijesti te kreirati aplikaciju koja će pomoći pri traženju uzroka ukoliko se desi da kod kuće ostanete bez funkcionalne veze na internet.

Koji dio ti je bio najteži? 

Mislim da nam je najveći problem bio kako kvalitetno raditi u timu. Cijeli tim se sastavio na prvi dan samog natjecanja, i nitko od nas se nije prethodno međusobno upoznao. Svaka osoba imala je svoje omiljeno područje i tehnologiju te je bio izazov uskladiti razne tehnologije, ali i različita mišljenja i ideja svih članova.

Kako si došao do tog natjecanja? 

O samom natjecanju čuo sam od asistenta s FOI-a koji me uputio na RIPE-ove stranice gdje su bile otvorene prijave. Bilo je potrebno samo ispuniti kratku prijavnicu te su me oni kontaktirali kroz mjesec dana s daljnjim informacijama.

Kakvu ste nagradu osvojili? 

Nagrade za prva tri tima (od sveukupno 8-10) su bile 1500EUR po timu te mogućnost prezentacije svog rada na prestižnom RIPE70 sastanku u Amsterdamu kasnije ove godine.

Što je dalje u tvojoj programerskoj karijeri? 

Prvo želim dovršiti svoje fakultetsko obrazovanje, no uz sam studij nastaviti s samostalnim radom na svojim sposobnostima. Ukoliko se ukaže još prilika, svakako bih volio sudjelovati na sličnim natjecanjima u budućnosti jer smatram da proširuju vidike i potiču na kreativnost i razmišljanje, a i vrlo su zabavan izazov. A poslije toga, vidjet ćemo. :)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti