Varljivi sjaj digitalnog novca: Što nas očekuje na tržištu kriptovaluta

Što se događa s bitcoinom, najvećom digitalnom valutom?

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.09.2018. / 17:27

Kriptovalute (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Bitcoin je u zadnjih 8 mjeseci osjetno izgubio na vrijednosti i to nešto što svi već znaju, no što se zapravo s njim događa? Ako ga gledamo kroz faktor špekulacija, onda je odgovor ništa posebno, ali bolje je pitanje što se događa s "retail" investitorima, fondovima i trgovcima. Nakon drastičnog povećanja cijene krajem prošle godine i paraboličnih kretanja grafova koji su izgledali kao da je netko nacrtao vertikale, tržište se okrenulo i krenulo u snažnu korekciju. Trenutno smo u bear marketu gdje prevladava negativni sentiment i trgovci "shortaju" pozicije, što ne nagovještava neki brzi oporavak u nadolazećem razdoblju.

Što o trenutnoj situaciji misle ulagači i istraživači kriptovaluta, saznali smo od stručnjaka sa HBP-a.

Teško je reći koje je naše predviđanje jer njegova vrijednosti i cijena ovise ponajviše o "mentalitetu" krda koje se stvori, a na njegov smjer kretanja jako utječu velike "sile" poput mjenjačnice Bitfinex. Još jedan velik faktor je famozni Bitcoin ETF (regulirani financijski intrument za "tradicionalno" tržište kapitala), koji je do sada na svakoj evaluaciji bio odbijen od strane SEC-a, no još ih je nekoliko na odobravanju pa je puno očiju upereno u te odluke, kaže Alen Huskanović, izvršni direktor digitalne agencije Async Labs i jedan od urednika portala crobitcoin.com.

Što biste poručili ljudima koji odluče štedjeti u kriptovalutama? Koliko je to pametan potez i koliki je rizik od gubitka?

Na portalu ne dajemo investicijske savjete, već nam je cilj davati objektivne analize, izvore i komentare vezane uz događanja na tržištu i trendove. Koliko je to pametan potez ili nije, ne znamo, ali uvijek se trudimo svima govoriti da investiraju u kriptovalute samo ono što su spremni izgubiti. Naime, mi vjerujemo u tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta, a to je blockchain i sigurni smo da će ona ostati ovdje još dugo, no hoće li to biti u obliku kriptovaluta ili nekako drugačije, to je teško predvidjeti. Kriptovalute su visokorizični investicijski instrument. Primjerice, za sve one koji su ušli prije 2017., ulaganje im se barem višestruko isplatilo. Svi koji su ušli u zadnjem kvartalu 2017., trenutno nisu baš u najboljoj situaciji, no tu postoji razlika između "brze zarade", odnosno špekuliranja, investiranja i štednje kao takve. To su različiti pojmovi, a ovo tržište tenutno nije baš najbolji odabir za štednju jer štednju klasificiraju neki drugi parametri.

Je li digitalna valuta pred nestankom? Koja su vaša predviđanja vezano za opstanak digitalne i virtualne valute?

Naravno da digitalne valute nisu pred nestankom, zapravo, vjerujem da su tek na početku. Trenutno je "problem" taj što primjene blockchaina i kriptovaluta nema previše u realnom sektoru, no to se mijenja iz dana u dan. Iako je tržište u "ponoru", potražnja za blockchain programerima nikada nije bila veća. Razvija se tehnologija i infrastruktura koja može podržati realne poslovne sustave. Razvijaju se regulatorni okviri za tzv. security tokene koji će se pokazati kao totalno novi načini klasifikacije vlasništva, udjela i raspodjele dobiti unutar dioničkih društava.

Glavna stvar kod Bitcoina je pohlepa i psihologija mnoštva, koje je uvjereno u vlastite "mogućnosti bogaćenja kriptovalutom". Na kojim se valutama može zaraditi više nego na bitcoinu?

Postoji puno kriptovaluta odnosno tokena koji su dali višestruko veće povrate od bitcoina, no koja je sljedeća, to je teško reći. Jako je bitno da se ne investira na špekulacije i novinske natpise već da se za projekt u koji se netko odluči investirati istraži tim, tehnologija i sve što stoji iza njega. Ipak, ni to ne znači da ćete se obogatiti. Prije svega, trebala bi se povući granica između investicije i špekulacija koje se na kripto tržištu mogu više poistovjetiti kao igre na sreću.

S obzirom na smanjeni hype i zatišje, pogotovo nakon masovne prodaje kriptovaluta prošle godine, jesu li im odbrojani dani? Što možemo očekivati do kraja godine?

Ne smatramo da su kriptovalutama odbrojeni dani već da su one tek na početku. Do kraja godine može se svašta promjeniti pa tako recimo može biti odobren Bitcoin ETF, što to bi moglo jako pokrenuti tržište. Nikada nije bilo tako jednostavno i brzo kupiti kriptovalute kao što je to danas. Isto tako, postoji jako puno "interesnih" strana koje mogu usmjeriti tržište u različitim smjerovima. Tržišta kapitala su ciklična i bit će još puno uspona i padova, u to možete biti sigurni.

Poznati ruski ekonomist Mihail Hazin je siguran da pravila igre trenutačno definiraju programeri, a njih su 50% stručnjaci iz Kine. Kakav je vaš stav o tome? Je li "Operacija Bitcoin", kako neki nagađaju, samo suvremena verzija "Ponzijeve sheme"?

Istina je da je tržište dosta pod utjecajem različitih strana, no to nisu samo programeri ili Kinezi. Ima tu puno i banaka, regulatora, velikih investitora (whales), mjenjačnica i, naravno, opće javnosti koji su sve faktori kretanja tržišta. Pričati o nekim globalnim urotama i ponzijevim schemama je malo nespretno. Pogledajte samo primjere na tradicionalnim tržištima kapitala. Turska Lira i kako jedan USA predsjednik može sa nekoliko poteza utjecati na cijele nacionalne ekonomije. Elon Musk i njegove boljke sa nekoliko "shortera" koji drastično utječu na cijenu dionice Tesle. Tržišta su oduvijek bila podložna utjecajima moći i to je jednostavno ugravirano u prirodi koju nosi novac. Kriptovalute nisu iznimka, no njihova priroda čini ih puno puno više otporne na cenzuru nego što mislimo.

Više o kriptovalutama saznajte na HBP-u crobitcoin.com.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti