Vaš online "život" na Facebooku u formi .zip datoteke

Za one među Vama koji još ne znaju, Facebook je još u listopadu prošle godine omogućio (vjerojatno za potrebe testiranja) jednoj frakciji svojih korisnika da u svega nekoliko klikovamišem preuzmu na svoje računalo vlastitu 'Facebook povijest' sadržanu u zip arhiv

Zimo Zimo Domagoj Miletić | 07.03.2011. / 20:01

Vaš online "život" na Facebooku u formi .zip datoteke

Za one među vama koji još ne znaju, Facebook je još u listopadu prošle godine omogućio (vjerojatno za potrebe testiranja) jednoj frakciji svojih korisnika da u svega nekoliko klikova mišem preuzmu na svoje računalo vlastitu 'Facebook povijest' sadržanu u zip arhivi.

Dotična zip arhiva kod svakog korisnika sadržava njihov cjelokupni profil, zid, povijest događanja, poruke, zabilješke, popis prijatelja, jpg fotke, mp4 video fileove, a i index file koji služi za lakšu navigaciju kroz sadržaj.

Kako iz Facebooka kažu, tu uslugu odlučili su pružiti vlastitim korisnicima kako bi im dali mogućnost da u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, npr. gubitka podataka radi 'smrti' hard diska ili sličnih 'havarija' modernog doba - ipak imaju mogućnost dotične podatke vrlo elegantno i jednostavno vratiti.

Trenutno je preuzimanje vlastite Facebook arhive moguć svakom, i to u nekoliko jednostavnih koraka:

1. Ako već niste logirani na svoj Facebook account, logirajte se.

2. Kad ste logirani, u gornjem desnom dijelu idite na 'Account', pa na 'Account settings'

3. Unutar 'Account settings' segmenta, na predzadnjem mjestu popisa naći će se i opcija 'Download your information'

4. Kliknite na 'Learn more' (desno od 'Download your information') i pratite ostale korake

Ipak, do podataka nije moguće doći bez određene potvrde Vašeg identiteta od strane Facebooka.

U svrhu pojačane zaštite ovog (za moguće zlonamjernike) vrlo vrijednog 'paketa', prije nego li Vam Facebook omogući download, ipak će od Vas tražiti i upisivanje passworda korisničkog računa.

Tek kad upišete password, Facebook počne sa svojih servera skupljati podatke koje komprimira u .zip file, te Vam link s kojeg file skidate dostavlja na email adresu koju koristite kao Facebook login mail.

Iz Facebooka napominju da je od velike važnosti za svakog korisnika koji se upušta u download ovog materijala, da vrlo dobro razmisli gdje će i kako dotični materijal čuvati obzirom na osjetljivu prirodu informacija koje sadrži.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti