Vatrogasci učili kako rukovati dronovima

Donirane bespilotne letjelice izuzetno su korisne za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije.

Martina Čizmić | 15.05.2018. / 09:49

Vatrogasci s dronom (Foto: Tele2) (Foto: Tele2)

Vatrogasci su prošle godine pokazali koliko mogu napraviti sa zastarjelom i neispravnom opremom. Kako se to ne bi ponavljalo ove godine, brojne tvrtke i organizacije donirali su im novu i tehnološki naprednu opremu.

Jedna od tih tvrtki bio je i Tele2, koji je umjesto božićnih poklona partnerima novac uložio u kupovinu bespilotne letjelice Yuneec H520 koja će olakšati nadziranje požara i opožarenih područja, a uoči nove požarne sezone, organizirana je i edukacija o korištenju i upravljanju ovim dronom.

Predstavnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Grad Faros Hvar, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Vatrogasne zajednice Grada Omiša, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selca na Braču, održana je stručna edukacija o upravljanju dronovima u trajanju od osam sati u organizaciji tvrtke Geomatika-Smolčak d.o.o. Vatrogasci su se upoznali s funkcionalnostima i prednostima ovog drona koji će im pomoći u sprječavanju požara tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci.

Od 1. lipnja do 31. kolovoza 2017. u priobalju je buknulo više od 1300 požara. Zahvatili su površinu od gotovo 60.000 hektara te je na njihovu gašenju bilo angažirano više od 18.000 vatrogasaca. Zahvaljujemo Tele2 što su prepoznali potrebu za dronovima i važnu ulogu koju oni imaju u borbi s ponekad nemilosrdnom prirodom. Ova donacija i edukacija uistinu nam je vrijedna i od srca im hvala, izjavio je Željko Mavrinac iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Donirane bespilotne letjelice izuzetno su korisne za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije. Čak i u uvjetima jakog vjetra uspijevaju držati poziciju te mogu letjeti čak i kada se smatra nesigurnim da ekipe na terenu fizički odlaze u inspekciju područja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti