Vikinzi su bili zaista impresivan narod koji je, u svoje vrijeme, bio u mnogočemu napredniji od svojih susjeda. No isto su tako iza sebe ostavili i brojne tajne koje tek trebamo odgonetnuti.

Jedna od takvih tajni je i kamen Rök, koji je stvoren u 9. stoljeću i na kojem se nalazi najdulji runski zapisi na svijetu.

Do sad su brojni znanstvenici pokušavali identificirati što taj runski zapis točno skriva, kao i zašto je nastao. Grupa znanstvenika s tri švedska sveučilišta uvjerena je kako je napokon otkrila o čemu su to točno pisali stari Vikinzi.

Zapis se odnosi na herojske pothvate "Theodorica", što su neki znanstvenici protumačili kao "Theodorica Velikog", vladara koji je u 6. stoljeću vladao područjem današnje Italije.

No, znanstvenici sad smatraju kako je autor zapisa zapravo želio staviti smrt svog sina u veći kontekst i upozoriti na dolazak novih klimatskih poremećaja, poput onih koji su izazvali katastrofu 536. godine.

Naime, u 6. stoljeću u cijeloj su Skandinaviji, nakon serije vulkanskih erupcija koje su utjecale na klimu, temperature naglo pale što je dovelo do smrzavanja usjeva i velike gladi. Procjenjuje se da je Skandinavija u tom periodu izgubila barem polovicu svog stanovništva. Takav katastrofični događaj vjerojatno se prenosio novim generacijama kroz priče i mitove.

Tako se i na kamenu Rök mogu pronaći dijelovi koji se referiraju na "bitke koje traju stotinama godina", a za koje znanstvenici vjeruju kako su upravo vezani uz klimatske promjene.

Borba između svjetla i mraka, topline i hladnoće, života i smrti, navodi se u jednom od zapisa na kamenu Rök.

Profesor arheologije sa Sveučilišta Uppsala, Bo Graslund, smatra kako su u periodu kad je nastao kamen Rök, na nebu iznad Skandinavije bile vidljive snažne sunčeve oluje koje su mogle nebo obojati u dramatičnu crvenu boju, uzrokovati pad temperatura tijekom ljeta, ali i dovesti do pomrčina sunca.

Za Vikinge bi takvi događaji bili nagovještaj nove duge zime "Fimbulwinter", koja je prema nordijskoj mitologiji trajala tri godine.

Izvor: Futhark: International Journal of Runic Studies

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju