Veća opasnost od nuklearnog naoružanja: UN će zabraniti robote ubojice?

UN će sljedeće godine okupiti skupinu stručnjaka koja će proučavati, a mnogi se nadaju i zabraniti razvoj robota ubojica

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2016. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Više od tisuću ljudi, uključujući veliki broj poznatih znanstvenika poput Stephena Hawkinga i legendi Silicijske doline poput Stevea Wozniaka i Elona Muska prošle godine potpisali su pismo u kojem su od UN zatražili da se prihvati problema robota ubojica i zabrani njihov razvoj. Musk je još ranije rekao kako su roboti ubojice i umjetna inteligencija veća opasnost za ljude od nuklearnog naoružanja, dok je Hawking upozorio kako bi stvaranje potpune umjetne inteligencije moglo označiti početak kraja čovječanstva.

Prema nekim ranijim informacijama, najveće vojne sile već godinama razvijaju robote ubojice koji bi trebali imati veliku razinu umjetne inteligencije i sami donositi odluke u ratovima, odnosno moći će napadati i ubijati po 'svojoj volji', bez da ljudi s njima upravljaju na daljinu ili da prate njihove naredbe. Nije teško zamisliti što bi se moglo dogoditi ako bi se takvi roboti oteli kontroli – mogli bi poubijati nedužne civile ili 'svoje' vojnike, a znanstvenici su u strahu da bi se jednom, kada roboti postanu dovoljno inteligentni, mogli okrenuti protiv ljudi. Razvoj takvih robota već sljedeće godine mogao bi zaustaviti UN – ova će organizacija 2017. oformiti grupu stručnjaka koja će proučavati trenutnu situaciju s autonomnim robotima koji bi mogli sami donositi odluke o napadima i ubojstvima, bez ljudske kontrole, a to bi moglo dovesti do zabrane njihovog (daljnjeg) razvoja. Elon Musk i ostali znanstvenici nikako ne žele zabraniti daljnji razvoj umjetne inteligencije, već žele promovirati umjetnu inteligenciju koja će pomoći čovječanstvu, a ne pomoći u njegovom uništenju, zbog čega je zajedno sa Samom Altmanom iz Y Combinatora pokrenuo neprofitnu organizaciju OpenAI.

Dok neke brinu roboti ubojice koji bi nas u (daljoj) budućnosti mogli 'izbrisati s lica zemlje', mnogi smatraju kako umjetna inteligencija i robotika trenutno predstavljaju puno veću opasnost za radna mjesta jer bi tijekom godina na brojnim radnim mjestima mogli zamijeniti ljude. Već smo vidjeli testove u kojima su roboti (manje ili više uspješno) zamijenili konobare, radnike u hotelima, vozače kamiona, taksija i slično, a u budućnosti možemo očekivati kako će se broj radnih mjesta koja će ljudima 'ukrasti' roboti samo povećavati te će biti puno veći u odnosu na novootvorena radna mjesta koje će donijeti daljnji razvoj robotike, umjetne inteligencije i tehnologije.

Izvor: Recode

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti