Kanadski su znanstvenici po prvi put promijenili krvnu grupu u ljudskim organima za transplantaciju.

U znanstvenom časopisu Science Translational Medicine objavljen je način izrade "univerzalnih" ljudskih organa za transplantaciju s bilo kojom krvnom grupom.

Slika nije dostupna Uspješna transplantacija potpuno umjetnog srca

Latner Thoracic Surgery Research Laboratories i UHN-ov centar za transplantaciju Ajmera dokazali su da je moguće sigurno promijeniti krvne grupe u donorskim organima za transplantaciju.

Primjerice, darivatelji s krvnom grupom "0" smatraju se univerzalnim, jer u njihovoj krvi nema aglutinogena (proteina A i B), što znači da je prikladna za sve pacijente, uključujući i one s najrjeđom, "AB" krvnom grupom.

Kanadski znanstvenici uspjeli su promijeniti krvnu grupu presađenih organa u "0" tako što su je oslobodili specifičnih antigena pomoću enzima FpGalNAc deacetilaze i FpGalaktozaminidaze.

Slika nije dostupna Nešto što do sad nitko nije napravio: Dronom uspješno prevezena pluća za transplantaciju iz jedne bolnice u drugu

Kirurg Bartley P. Griffith i pacijent David Bennett Pacijentu prvi put u svijetu uspješno presađeno genetski modificirano srce svinje: "Želim živjeti. To je moja posljednja šansa"

Na početku eksperimenta testirali su ovu metodu na tkivu aorte, a potom su uspješno uništili proteine ​​skupine A u osam uzoraka pluća. Enzimima je trebalo oko četiri sata da unište gotovo sve aglutinogene.

ističu kako bi ovaj postupak mogao uvelike promijeniti dostupnost organa za transplantaciju, ali i olakšati pronalazak odgovarajućeg organa za osobe koje imaju rijetke krvne grupe. 

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju