Hrvatskim znanstvenicima nije stran međunarodni uspjeh. Često o njihovim znanstvenim dostignućima možemo čitati u međunarodnim stručnim časopisima. No, kad se jedan od hrvatskih znanstvenika probije u sam vrh znanstvene "kreme", onda je to velika vijest. 

Najveća svjetska zajednica podatkovnih znanstvenika Kaggle, iza koje stoji  Google, svake godine organizira prestižna natjecanja, a upravo je asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Andrija Miličević osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjem. Osim što je Andrija u top jedan posto u najvećoj svjetskoj zajednici podatkovnih znanstvenika, ovaj diplomirani FER-ovac s diplomom Medicinskog fakulteta pravi je promicatelj interdisciplinarnosti i primjer važnosti spajanja tehnologije s ostalim znanostima.

S preko 10 milijuna registriranih članova, Kaggle je najveća zajednica podatkovnih znanstvenika na svijetu. Osim dijeljenja znanja, posebno su popularna i izazovna natjecanja koja pokrivaju znanja iz cijelog područja strojnog učenja i umjetne inteligencije. 

Prediktivni model za bolje razumijevanje svemira - s Južnog pola

Na ovogodišnje natjecanje "IceCube - Neutrinos in Deep Ice" prijavilo se čak 812 timova znanstvenika i inženjera iz cijeloga svijeta. Cilj natjecanja bio je pomoći znanstvenicima koji rade u IceCube Neutrino Observatory da dobiju bolji uvid u ponašanje zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa, a kroz izradu prediktivnog modela smjera kretanja neutrino čestica.

O važnosti, ali i primjenjivosti ovog modela govori činjenica da je Ice Cube neutrino opservatorij prva ustanova takve vrste na svijetu, dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Naime, ovaj impresivni detektor se sastoji od 5160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1450 do 2450 metara, a vrijedan je 279 milijuna američkih dolara.

FER-ov Andrija Miličević u top 1 posto na svjetskoj platformi Kaggle

Ovime je Andrija Miličević ispunio uvjete za dodjelu titule Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije ukupno osvojivši 5 zlatnih medalja. Trenutno zauzima visoko 48. mjesto na sveukupnoj rang ljestvici od preko 200 000 aktivnih natjecatelja na samoj platformi, odnosno u top 1 posto svih natjecatelja. O značaju same platforme u svijetu umjetne inteligencije govori činjenica da su brojna razvijena rješenja vrlo često objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima. Tim Andrije Miličevića nedavno je objavio rezultate jednog takvog natjecanja u časopisu Nature Methods (Analysis of the Human Protein Atlas Weakly Supervised Single-Cell Classification competion) u suradnji s prof. Emmom Lundberg sa Sveučilišta Stanford, a sada je ostvario još značajniji uspjeh u samostalnoj kategoriji.

Miličević radi kao asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a ima diplomu s čak dva fakulteta - FER-a, ali i Medicine. 2019. godine dobio je i dekanovu nagradu za najbolji znanstveni radi koji je kombinirao umjetnu inteligenciju i neuroznanost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju