Nemamo puno vremena za reakciju. Jednom kada se Pandorina kutija otvori, bit će ju teško zatvoriti, zaključak je pisma koje je više od 100 stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju te tehnoloških stručnjaka poslalo UN-u, a u kojem su upozorili na opasnost od tzv. robota ubojica.

Već je danas svima jasno kako će u budućnosti u industrijama, ali i našim životima roboti i umjetna inteligencija imati sve veći značaj i utjecaj. Dat ćemo im ključeve automobila (odnosno i naših života) jer će računala u budućnosti potpuno samostalno i bez ljudskog uplitanja upravljati vozilima, zamijenit će radnike u tvornicama, konobare u restoranima, a sve više bit će korišteni i u vojne svrhe.

Više puta dosad čitali smo kako neke od najvećih vojnih sila razvijaju robote koje će slati na bojišta i koji će sami moći odlučivati o metama napada – na taj bi način sačuvali živote vojnika (prvenstveno pješadije) jer bi umjesto njih ratovali roboti. Takvi bi roboti, tj. njihova umjetna inteligencija, sami odlučivali o tome tko je neprijatelj i na koga će pucati. Ne treba previše objašnjavati potencijalne opasnosti od ovakvih situacija i robota ubojica jer nitko ne bi mogao odgovarati za situacije u kojima bi umjetna inteligencija počela razmišljati na svoj način i odlučila pobiti nevine ljude (ili vlastite vojnike), uništiti sela, gradove, infrastrukturu i slično.

Upravo zbog toga brojni znanstvenici već sada žele stati na kraj takvim robotima i spriječiti takve potencijalne situacije jer, kako su napomenuli u pismu, jednom kada se takvi roboti počnu koristiti u ratovima, bit će kasno jer će sigurno reagirati i druge države sa svojim robotima ubojicama i tko zna kako bi takav sukob završio.

U borbu protiv robota ubojica stala je i Velika Britanija – iz ministarstva obrane ovog tjedna objavili su kako će njihovim naoružanjem upravljati "stvarni ljudi sposobni donositi iznimno važne odluke", dakle roboti i umjetna inteligencija neće sami moći donositi takve odluke.

S njima se ne slažu u ruskom Kalashnikovu iz kojeg su nedavno najavili da rade na autonomnim vojnim dronovima baziranim na umjetnoj inteligenciji koji će sami tražiti mete i donositi odluke, a na ZDnetu podsjećaju kako je ulazak u vojnu industriju najavila i izraelska kompanija Airobotics koja također razvija autonomne dronove.

S obzirom na potencijalne opasnosti, ovo bi u budućnosti mogla postati jedna od vrućih vojnih tema u razgovorima između svjetskih velesila koje, u želji za globalnom dominacijom, uvijek žele biti korak ispred ostalih zemalja te će im ideja o robotima ubojicama koje će moći poslati na neprijateljski teritorij i pustiti ih da sami donesu "najbolje" odluke sigurno biti zanimljiva.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju