VELIKA FOTOGALERIJA i VIDEO Od predstavljanja "dnevne sobe na kotačima" do neugodnjaka: Rimčev kampus danas je bio u središtu pozornosti

Hrvatska od danas ima novi brend - Verne, a u Rimčevom kampusu u Kerestincu pored Zagreba, danas je predstavljena i budućnost mobilnosti u gradu, koju su suosnivač Vernea Mate Rimac i glavni direktor dizajna Adriano Mudri nazvali "dnevnom sobom na kotačima" - za baš svakoga, a ne samo bogate.

Branimir Vorša | 26.06.2024. / 14:54

Galerija

Rimčev kampus u srijedu je ugostio brojne poduzetnike, domaće političare, medije i druge goste, među kojima se našla i domaća holivudska zvijezda Goran Višnjić u pratnji sina, a okupljeno mnoštvo u jednom je dahu pratilo predstavljanje inovativnog koncepta urbane autonomne mobilnosti - Vernove robotaksije.

Događaj je priredio dovoljno uzbuđenja, među kojima je bilo i neočekivani neugodnjak - na poziv robotaksija putem aplikacije na pozornicu, vozilo se nije dokoturalo, no Mate Rimac se brzo snašao i poručio da iako su to radili već sto puta dosad - takve stvari se jednostavno događaju. Problem je čini se bio prednji kotač, a ne sam softver vozila ili aplikacija.

Vidjevši Vernov robotaksi izbliza, moramo priznati da izgleda točno onako kako ga se i prikazuje, udobno, luksuzno i kul. U udobnost su se uvjerili hrvatski premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz prve ruke, između ostalih. Ako je suditi prema njihovom dojmu, i oni su bili vrlo impresionirani.

Predstavljanje Vernovih robotaksija u Rimčevom kampusu Predstavljanje Vernovih robotaksija u Rimčevom kampusu - 2 (Foto: Branimir Vorša/Zimo)

Šetnja Rimčevim kampusom otkrila je svaki detalj Vernovg projekta, a među najzanimljivijima su naravno bili prototipovi i sam senzorski mozak vozila, koji dolazi iz tvtke Mobileye.

Predstavljanje Vernovih robotaksija u Rimčevom kampusu Mozak Vernovog robotaksija iz tvrtke Mobileye (Foto: Branimir Vorša/Zimo)

Zagreb bi Vernove robotaksije treba vidjeti prvi u svijetu i to 2026. godine, a jednom kad se uvede, trebala bi to biti, prema riječima Adriana Mudrog, dnevna soba na kotačima. Sam Rimac pak tvrdi da će ta vozila običnim građanima omogućiti luksuznu vožnju koju si dosad mogu priuštiti samo najbogatiji, ali po pristupačnoj cijeni. Kakva će ta cijena biti, to tek treba biti otkriveno, no isto tako, ima još dosta vremena do 2026. godine.

Ako izuzmemo ranije navedeni mehanički neugodnjak, mora se priznati da Verne radi na projektu ozbiljno i da ako njihovi robotaksiji zažive u Zagrebu, onda bi Rimca mogle mučiti "slatke brige" oko toga gdje bi im doista mogla biti granica na globalnoj razini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti