Velika krađa poslovnih tajni i povjerljivih dokumenata u Pfizeru: Među njima i informacije o cjepivu protiv COVID-a i lijekovima?

Djelatnica u odlasku iz farmaceutskog diva Pfizer optužena je za krađu 12.000 datoteka s povjerljivim dokumentima i poslovnim tajnama te tvrtke.

Branimir Vorša | 25.11.2021. / 10:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmacetuska kompanija Pfizer optužila je djelatnicu u odlasku za krađu ogromnog broja povjerljivih dokumenata, uključujući i poslovne tajne vezane za njihovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 te druge lijekove.

Pfizer je zbog toga ranije ovog tjedna podigao i tužbu protiv te djelatnice, Chun Xiao Li, tvrdeći da je ona učitala više od 12.000 datoteka, uključujući i čitav niz povjerljivih Pfizerovih dokumenata, iz radnog laptopa kompanije na osobni Google Drive korisnički račun. Tvrde da je to napravila krajem listopada te da je nakon toga iste podatke prebacila na svoje privatno računalo.

S obzirom na veliki broj dokumenata koje je gospođica Li nezakonito prisvojila, Pfizer tek mora otkriti koliko je poslovnih tajni i povjerljivih informacija u njezinu posjedu, navode iz te kompanije.

Dodaju da Li kod sebe ima tisuće dokumenata koji su potencijalno povezani s brojnim Pfizerovim cjepivima, no tužba je usredotočena na njihovu imunizaciju na COVID-19 te liječenje monoklonalnim antitijelima.

Iz Pfizera kažu da je Li bila pomoćnik direktora za statistiku te da je zbog toga imala pristup visoko povjerljivim i vlasničkim informacijama te poslovnim tajnama, uključujući i informacije vezane za cjepivo protiv bolesti COVID-19 i lijekove.

Pfizer tvrdi da je Li imala i do petero suradnika u toj zavjeri te da je otišla i toliko daleko da je nabavila "laptop-mamac" kako bi sigurnosni tim kompanije navela na krivi trag, odnosno da povjeruju da je taj laptop upotrijebljen za izvlačenje navedenih dokumenata.

No, forenzička analiza potvrdila je da je bila riječ o krivom laptopu te da je Li, ili jedan od njezinih pomagača, još uvijek u posjedu laptopa na kojem se nalazi 12.000 ukradenih datoteka.

Nakon što su otkrili krađu dokumenata, u Pfizeru su proveli nadzor nad Liinim e-mail porukama, njezinom pristupu podacima te aktivnostima na internetu na službenom laptopu. Otkrili su da je bila u kontaktu s konkurentskom farmaceutskom kompanijom Xencor u vezi s mogućnosti zapošljavanja tamo.

Ranije ovog mjeseca, dok je Pfizer nastavio svoju istragu, Li je obavijestila svoje nadređene da napušta tu kompaniju, ali nije otkrila razloge zbog kojih to čini, uključujući i ponudu za posao iz Xencora, iako je navodno već bila dobila posao tamo te s njim treba započeti 29. studenoga.

Pfizer, s obzirom na krađu dokumenata i Liin poslovni dogovor s konkurentskom tvrtkom, traži sudsku zabranu korištenja ukradenih materijala za njezine osobne potrebe.

Unatoč optužbama, Li tvrdi da je pružila sve informacije koje je Pfizer od nje  zatražio te da je surađivala s istragom, stoji u dokumentima koji su podneseni sudu. U njima stoji i da Li odbija daljnje sastanke s Pfizerom zbog neutvrđenih zdravstvenih problema.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti