Velika studija otkrila: Osobe koje prakticiraju ovakvu prehranu imaju manju šansu oboljeti od COVID-19

Upravo mediteranska prehrana može smanjiti rizik od oboljenja od COVID-19, a ako do oboljenja dođe, umanjuje rizik od razvoja ozbiljnog oblika bolesti.

Martina Čizmić | 14.07.2021. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Da je mediteranski način života i prehrane izuzetno zdrav, poznato je već godinama. Prehrana puna voća, povrća i ribe, lagani tempo i puno druženja povoljno djeluju na zdravlje i dugovječnost.

No, nedavno objavljenja velika studija, koju su napravili istraživači s Harvarda, King's College iz Londona i tvrke Zoe, a koja je obuhvatila gotovo 600 tisuća odraslih osoba, otkrila je još jednu dobru stranu ovakvog života i prehrane.

Upravo mediteranska prehrana može smanjiti rizik od oboljenja od COVID-19, a ako do oboljenja dođe, umanjuje rizik od razvoja ozbiljnog oblika bolesti.

Znanstvenici su usporediti simptome koje su prijavili oboljeli od COVID-19 i njihove prehrambene navike. Zaključili su da su oni koji su se hranili mediteranskom prehranom bogatom voćem, povrćem i ribama, imali 10 posto manje šanse oboljeti od COVID-19. Također su imali 40 posto manje šanse za razvoj ozbiljnih oblika bolesti, u odnosu na one koji jedu drugačiju prehranu. Čak i kad su znanstvenici u obzir uzeli druge faktore poput nošenja zaštitne maske ili vježbanja, postotci su ostali isti.

U studiji, koja još nije prošla stručnu recenziju, znanstvenici su istaknuli kako zdrava prehrana utječe i na zdravlje probavnog sustava i veći udio zdravih mikrobioma, bakterija koje žive u probavnom sustavu. Upravo su te bakterije u nekoliko studija povezane s jačim imunološkim sustavom i manjim rizikom za oboljenje od COVID-19 i drugih bolesti.

Zanimljivo je kako su znanstvenici u studiji zaključili da je ono što ljudi jedu direktno povezano s drugim faktorima kao što su mjesto gdje žive i koliko novca zarađuju. Tako su osobe koje žive u siromašnijim dijelovima izložene većem riziku od obolijevanja od COVID-19 jer imaju manje novca na raspolaganju, lošije se hrane, rjeđe vježbaju i bili su prisiljeni nastaviti raditi tijekom pandemije kako bi nastavili zarađivati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti