Velike i iznenadne promjene: Google postaje dio kompanije Alphabet

Larry Page najavio je osnivanje nove kompanije Alphabet u sklopu koje će djelovati sve njihove kompanije, uključujući i Google koji je dobio novog izvršnog direktora

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2015. / 09:49

Velike i iznenadne promjene: Google postaje dio kompanije Alphabet

Izvršni direktor Googlea Larry Page jučer je na službenom blogu kompanije objavio tekst naziva 'G is for Google' u kojem je najavio iznenađujuće, a za neke možda i šokantne promjene u ovom internetskom divu. Prvo, najavljeno je osnivanje nove kompanije nazvane Alphabet za koju Page kaže kako je skup više kompanija, a jedna od kompanija koja će biti dio Alphabeta bit će i sam Google. Glavno poslovanje (novog) Googlea tako će uključivati tražilicu, oglašavanje, karte, aplikacije, YouTube, Android i 'pripadajuću tehničku infrastrukturu', dok će kompanije poput Calica, Nesta, Googlea X, Google Venturesa i drugih biti izdvojene od Googlea i djelovat će pod Alphabetom. Novom kompanijom upravljat će dosadašnji vodeći Googleovci pa će tako Larry Page postati izvršni direktor Alphabeta, suosnivač Googlea Sergey Brin postat će predsjednik, neki će direktori dosadašnjih kompanija ostati isti (npr. Susan Wojcicki i dalje će voditi YouTube), dok će novi izvršni direktor Googlea postati Sundar Pichai. Alphabet će Pageu i Brinu pomoći u konsolidaciji i vođenju brojnih poslova i kompanija koje su s vremenom pokrenuli (ili kupili), omogućit će im 'zadržavanje fokusa nad fantastičnim prilikama koje imaju unutar Googlea', a ključni dio bit će upravo Pichai.

Šefica YouTubea je žena koja je iznajmila svoju garažu Googleovcima 1998.

'Već neko vrijeme Sundar govori stvari koje bi i ja rekao (nekada i bolje) i uživam u našem zajedničkom radu', pohvalio je novog Googleovog izvršnog direktora Page. Dodao je kako će Google i dalje razvijati brojne nove proizvode, pri čemu će Sundar biti fokusiran na inovacije te će nastaviti 'pomicati granice'. Govoreći o ovoj velikoj promjeni, Page je podsjetio kako je njegova kompanija tijekom godina napravila brojne 'lude stvari', a neki od takvih ludih proizvoda poput Googleovih karata, YouTubea, Chromea i Androida danas imaju više od milijardu korisnika. No, na tome ne misle stati te i dalje žele raditi takve stvari za koje će neki reći da su lude, ali oko kojih će oni biti jako uzbuđeni, a jedna od takvih stvari je i Alphabet. Neki mediji kažu kako su Googleovci u tajnosti razmišljali o ovakvom restrukturiranju već nekoliko godina, a jedan od razloga zbog kojeg su se sada odlučili na njega navodno je upravo Sundar Pichai kojeg su mnogi vidjeli kao budućeg izvršnog direktora Twittera. Nakon ovog restrukturiranja Pitchai će, umjesto Twittera, biti izvršni direktor Googlea, dok će Page i Brin i dalje imati potpunu kontrolu nad svim stvarima koje se rade u kompanijama koje su pokrenuli i preuzeli. 

Izvor: Google

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti