VELIKI Googleov phablet konkurent je iPhoneu 6 Plus i Galaxy Noteu 4

Google je u suradnji s Motorolom predstavio Nexus 6 koji ima ekran dijagonale čak 6 inča te će biti glavni konkurent Appleovom i Samsungovom phabletu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2014. / 09:00

VELIKI Googleov phablet konkurent je iPhoneu 6 Plus i Galaxy Noteu 4

Posljednjih nekoliko godina phableti su postali sve popularnija kategorija mobilnih uređaja - iako su takvi hibridi između smartphonea i tableta s ekranima od 5,5 inča i većima mnogima preveliki, za njima postoji velika potražnja te neki analitičari smatraju da bi upravo phableti mogli utjecati na smanjenu prodaju (manjih) tableta. Ovaj trend pokrenuo je Samsung sa svojim modelom Galaxy Note, a zbog njihove velike prodaje čak su se i u Appleu ove godine odlučili na predstavljanje phableta s ekranom od čak 5,5 inča (podsjetimo, sve do ovog rujna dijagonala iPhonea iznosila je samo 4 inča).

Usprkos problemima sa savijanjem, neke informacije govore o velikoj prodaji iPhonea 6 Plus, a prve recenzije Samsungovog Galaxya Note 4 govore da je to najbolji Samsungov telefon, odnosno prema novinarima Engadgeta – najbolji telefon s velikim ekranom na svijetu. iPhone 6 Plus i Galaxy Note 4 jučer su dobili velikog konkurenta u Googleovom phabletu Nexus 6 koji ima ekran dijagonale čak 6 inča. Ovaj je mobilni uređaj baziran na nedavno predstavljenom Motorolinom modelu Moto X te radi 2,7GHz četverojezgrenom Snapdragon 805 procesoru, ima 13MP kameru s optičkom stabilizacijom slike, prednju 2MP kameru, bateriju kapaciteta 3220mAh, a isporučivat će se u verzijama od 32 i 64GB memorije.

Kao i uvijek kada su u pitanju novi Googleovi telefoni (odnosno uređaji koje Google razvija u suradnji s mobilnim partnerima poput Motorole, HTC-a, LG-a…), i Nexus 6 radi na najnovijoj verziji njihovog mobilnog operativnog sustava – Android 5 Lollipop koja će uskoro postati dostupna i na drugim modelima pametnih telefona koji rade na Androidu. Ovaj je operativni sustav prvi puta prikazan još u lipnju, a Google ga je proteklih mjeseci usavršavao te je napokon u potpunosti dovršen i spreman za korištenje. Nova verzija Androida donosi novi dizajn i brojne nove opcije, među kojima treba izdvojiti opciju štednje baterije koja može produžiti trajanje baterije za 90 minuta.

Nexus 6 dolazi i s Motorolinom Turbo Charger opcijom za punjenje baterije koja će, uz punjenje baterije od samo 15 minuta, omogućiti oko šest sati rada telefona. Ovaj telefon prodavat će se za 649 dolara – što je puno veća cijena u odnosu na ranije modele Googleovih telefona koji su bili iznimno popularni upravo zbog odličnog omjera naprednih opcija i prihvatljive cijene (npr. cijena Nexusa 5 iznosila je 350 dolara). Googleov Nexus 6 u SAD-u moći će se prednaručiti od 29. listopada, a u prodaji će se pojaviti početkom studenog. 

Foto: Google

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti