Veliki napredak: Baterije će trajati tri puta duže i brže će se puniti

Znanstvenici trenutno rade na razvoju baterija koje će imati veći kapacitet, brže će se puniti i mogle bi biti jeftinije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2017. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od velikih kočnica daljnje (r)evolucije mobilnih uređaja su baterije i njihove ograničene mogućnosti – iako su baterije sve kvalitetnije, brže se pune i izdržljivije su, gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan korištenja smartphonea bez njihovog nadopunjavanja. Danas se u većini telefona, ali i brojnih drugih uređaja nalaze litij-ionske baterije u čijem je razvoju sudjelovao i John Goodenough te su njegova otkrića koja su primijenjena u takvim baterijama na početku osamdesetih godina postala 'okosnica mobilne elektroničke revolucije'. No, takve baterije imaju velika ograničenja – od nedovoljnog trajanja za današnje potrebe mobilnih korisnika pa do mogućnosti eksplozije (što najbolje znaju bivši vlasnici Samsungovog Galaxy Notea 7).
Iako je navršio 94 godine, Goodenough je i dalje aktivan te trenutno radi na razvoju izdrživijih baterija koje bi nam u budućnosti mogle omogućiti puno duže korištenje elektronskih uređaja bez potrebe za konstantnim punjenjem baterija. Nova formula koju je razvio omogućava pohranu trostruko veće količine energije u baterijama u odnosu na današnje litij-ionske baterije – tekući elektrolit zamijenio je 'čvrstim' elektrolitom koji sadrži staklene komponente te se pokazalo da, osim pohrane veće količine energije, ovakve će se baterije moći brže puniti, radit će bez problema i na niskim temperaturama i neće postojati opasnost od eksplozije. Također, Goodenough je u baterijama zamijenio litij s natrijem kao ključnim elementom, a kako je on rašireniji u odnosu na litij (i može se dobiti od morske vode), te bi baterije mogle biti jeftinije za izradu.

Nažalost, Googenoughova istraživanja još su u ranom stupnju razvoja te će vjerojatno proći dosta vremena prije nego ove baterije postanu komercijalno dostupne i prije nego se počnu ugrađivati u pametne telefone i druge uređaje. Do tada ćemo i dalje morati nositi mobilne punjače ili po restoranima, kafićima, aerodromima i slično tražiti strujne utičnice kako bi barem na kratko napunili bateriju telefona i omogućili joj još kojih sat-dva rada prije nego se isprazni.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti