Veliki rast dionica: Može li vrijednost Applea ove godine premašiti bilijun dolara?

Cijena dionica Applea raste već neko vrijeme, a ako se taj rast nastaviti do kraja godine tržišna vrijednost mogla bi premašiti nevjerojatnih bilijun dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2017. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na krilima odličnih financijskih rezultata u posljednjem tromjesečju prošle godine, kao i velikih očekivanja za ovu godinu u kojoj bi Apple trebao predstaviti tri nova modela iPhonea, uključujući i model s OLED ekranom, cijena dionice ove kompanije u konstantnom je rastu te je početkom tjedna tržišna vrijednost premašila 700 milijardi dolara. Završetkom jučerašnjeg trgovanja, cijena dionice iznosila je 135,02 dolara, što je najveća vrijednost dionice ove kompanije u povijesti i pokazuje kako su 'investitori iznimno uzbuđeni oko Applea' i rezultata koje bi ova kompanija mogla ostvariti u 2017. godini.

Nakon što je tijekom 2015. Apple obarao rekorde na burzi, u drugoj polovici godine počeo je pad cijene dionice koji se nastavio i u 2016. kada je prvi put zabilježen pad isporuka iPhonea, uređaja koji im donosi najveću zaradu. Iako nisu donijeli neke revolucionarne promjene, iPhone 7 i 7 Plus ipak su privukli rekordan broj korisnika, što se odrazilo i na financijama kompanije, a investitori su zadovoljni i s poslovanjem njihovog odjela servisa poput App Storea i Apple Musica koji je ostvario prihode veće od sedam milijardi dolara.
Kako bi nastavili konstantan rast, ali i kako ne bi toliko ovisili o iPhoneu, većina analitičara se slaže kako Apple mora predstaviti nove proizvode i ne ovisiti samo o novim generacijama iPhonea. Prvi takav uređaj kojeg su predstaviti u razdoblju 'nakon Jobsa' jest Apple Watch koji, iako je nova generacija puno bolja, što se odrazilo i na odličnu prodaju u posljednja tri mjeseca, nije privukao milijune korisnika kako se to ranije očekivalo. Novi uređaj kojeg navodno pripremaju jesu naočale za proširenu stvarnost – prvotno se govorilo kako bi ih Apple mogao predstaviti za godinu ili dvije, no posljednje glasine kažu da bi to moglo biti već u rujnu ove godine, na konferenciji na kojoj će predstaviti i tri nova modela iPhonea.

Uvijek prilikom ovako velikog porasta dionice i vrijednosti Applea, novinari i analitičari pitaju se može li ova kompanija doseći vrijednost od nevjerojatnih bilijun dolara te na stranici Mac Rumors kažu kako je Apple ponovno na dobrom putu prema tom cilju – ako novi modeli iPhonea zaista postignu veliki uspjeh kakvom se analitičari i investitori nadaju, možda ćemo već za godinu dana imati prvu kompaniju u povijesti čija je tržišna vrijednost veća od bilijun dolara.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti