Veliki uspjeh u nuklearnoj fuziji: Korejski znanstvenici uspjeli održati fuziju čak 30 sekundi

Ovo nije kraj priče, moramo prijeći na 300 sekundi - 300 je minimalni vremenski okvir za demonstraciju rada u stabilnom stanju, tada ova plazma može raditi zauvijek, rekao je direktor KSTAR-a Yoon Si-woo.

Martina Čizmić | 08.09.2022. / 16:27

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Znanstvenici iz godine u godinu postižu sve značajnije uspjehe na području nuklearne fuzije. Posljednji u nizu su znanstvenici iz Južne Koreje koji su, po  prvi put, uspjeli održati reakciju nuklearne fuzije gotovo 30 sekundi.

Ovaj uspjeh, o kojem su objavili znanstveni rad objavljen u časopisu Nature, označava velik i važan napredak u postizanju održive fuzijske snage. Naime, nuklearna fuzija obećava gotovo neograničenu čistu energiju. Problem je kako sigurno, stabilno i dugotrajno oponašati prirodne reakcije koje se odvijaju unutar Sunca (fuzija), kad se one odvijaju na temperaturama višima od 100 milijuna stupnjeva Celzija (ili u slučaju ovog eksperimenta stupnjeva Kelvina). 

Fuzijski stručnjaci s IRB-a i CIEM-a Mala Hrvatska jača i od velikih sila: U razvoju fuzije sudjelujemo znanjem, ljudima, pa čak i materijalima

Kako navode u svom znanstvenom radu, tim s Nacionalnog sveučilišta u Seulu i Korejskog instituta za fuzijsku energiju, proveo je niz eksperimenata  s reaktorom iz Korejskog supravodljivog tokamak naprednog istraživačkog centra (KSTAR) te su uspjeli poboljšati tehniku zadržavanja plazme u jezgri reaktora.

Radi se o reaktoru koji se još naziva "Umjetno sunce", a jedan je od tek nekoliko diljem svijeta i predstavlja vrhunac desetljeća istraživanja fuzijske tehnologije. Fuzijska energija smatra se vrhuncem čiste energije, jer ne zahtjeva korištenje fosilnih goriva i za razliku od trenutnih nuklearnih elektrana, ne proizvodi nikakav opasni otpad. No, postići stabilnu fuzijsku reakciju izazov je na kojem znanstvenici rade godinama.

Plazma niske gustoće u kombinaciji s umjerenom ulaznom energijom za rad ključna je za uspostavljanje ovog režima jer čuva visok udio brzih iona. Ovaj režim rada rijetko se susreće s prekidima te može biti održavan bez sofisticiranih načina kontrole te zato predstavlja obećavajući pat prema komercijalnim fuzijskim reaktorima, zapisali su u sažetku znanstvenog rada korejski znanstvenici.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija će upravljati energijom budućnosti: AI iznenadio fizičare koji su ga testirali na fuzijskom reaktoru

Ovo nije prvi put da su znanstvenici uspjeli ostvariti nuklearnu fuziju u laboratorijskim uvjetima. Slično je pošlo za rukom u Kini, gdje je reaktor na nešto nižoj temperaturi od 70 milijuna stupnjeva Celzija, radio više od 17 minuta.

Obično kažemo da je fuzijska energija izvor energije iz snova – gotovo je neograničen, s niskom emisijom stakleničkih plinova i bez visokoradioaktivnog otpada – ali ovo najnovije otkriće znači da fuzija nije san, rekao je Yoo Suk- jae, predsjednik Korejskog instituta za fuzijsku energiju.

Inače, početkom godine Korejski institut za fuzijsku energiju postavio si je cilj - ostvariti temperaturu plazme veću od 100 milijuna stupnjeva tijekom 50 sekundi do kraja 2022., a želja im je taj period produljiti na 300 sekundi do 2026.

Ovo nije kraj priče, moramo prijeći na 300 sekundi - 300 je minimalni vremenski okvir za demonstraciju rada u stabilnom stanju, tada ova plazma može raditi zauvijek, rekao je direktor KSTAR-a Yoon Si-woo.

Slika nije dostupna Znanstvenici oborili rekord: Oslobodili fuzijsku energiju od nevjerojatnih 59 megadžula, dvostruko više no dosad

Ako to ne možemo postići, moramo učiniti nešto drugo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti