Veliko priznanje: Draganu Primorcu dodijeljena prestižna nagrada Američke akademije za forenzične znanosti

Nagrada se dodjeljuje prof. dr. Draganu Primorcu za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2019. / 11:18

Dragan Primorac i Susan Ballou, predsjednica AAFS-a (Foto: Ured Dragana Primorca)

Odlukom Predsjedništva Američke akademije za forenzične znanosti, jedna od najprestižnijih nagrada Akademije "Mary E. Cowan Outstanding Service Award" dodijeljena je prof. dr. Draganu Primorcu. U svom obrazloženju Odbor za dodjelu nagrade Akademije ističe da se ovogodišnja nagrada dodjeljuje prof. dr. Primorcu za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu.

Prof. dr. Dragan Primorac, liječnik, forenzičar i genetičar, trenutačno obnaša dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS), predsjednika Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Republike Hrvatske.

Među prvim znanstvenicima u svijetu započinje primjenu analize DNK-a u svrhu identifikacije žrtava rata, a godinama je jedan od najuglednijih svjetskih forenzičara genetičara. Njegova knjiga "Forenzična analiza DNA: interdisciplinarni pristup", koja je prije nekoliko godina objavljena u SAD-u, prema riječima recenzenata, najsveobuhvatnija je knjiga iz područja forenzičke genetike do sada objavljena u SAD-u.

U suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti i vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, više od 20 godina u Hrvatskoj organizira znanstvene skupove iz područja personalizirane medicine, kliničke i antropološke genetike u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici uključujući i dobitnike Nobelove nagrade. Prof. dr. Primorac je među začetnicima uvođenja cjelovitog koncepta personalizirane (precizne) medicine u kliničku praksu.

Američka akademija za forenzične znanosti, sa sjedištem u Colorado Springsu, najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti i ima više od 7000 članova koji dolaze iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridružene države svijeta. U radu Akademije sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti