Venezuelski predsjednik poručio: "Imamo lijek koji uništava 100 posto koronavirusa i nema nikakvih nuspojava"

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro obznanio je da je njegova zemlja razvila "visoko učinkovit antivirusni lijek" koji razbija novi koronavirus bez ikakvih nuspojava. Lijek će biti predstavljen WHO-u kako bi se za njega dobio certifikat, kaže Maduro.

Branimir Vorša | 26.10.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Želim reći da je Venezuela razvila lijek koji uništava 100 posto koronavirusa, poručio je u nedjelju predsjednik te zemlje Nicolas Maduro. Lijek je opisao kao visoko učinkovito antivirusno sredstvo.

Navedeni lijek dizajnirao je venezuelski Institut za znanstvena istraživanja (IVIC), koji je tragao za učinkovitim lijekom protiv novog koronavirusa posljednjih šest mjeseci, dodao je Maduro.

Lijek je baziran na molekuli TR-10, koja je izolirana i koja je protiv koronavirusa pokazala apsolutnu učinkovitost, napominje venezuelski predsjednik.

O tom lijeku postoji i znanstvena studija, tvrdi Maduro, koju već recenziraju stručnjaci i znanstvenici. Nakon tih recenzija lijek će biti predstavljen WHO-u na certificiranje. Maduro poručuje i da se veseli što će svijetu moći ponuditi taj lijek, a spomenutom institutu čestitao je na velikom doprinosu za čovječanstvo.

Venezuelski predsjednik rekao je i da će se masovna proizvodnja tog lijeka provesti putem međunarodnih savezništava, no nije pojasnio što je pod tim mislio.

Iz samog IVIC-a tvrde da je lijek potpuno siguran i da ne utječe na zdrave molekule u tijelu, odnosno da ne izaziva nikakve nuspojave.

Studija vezana za taj lijek provedena je na stanicama izuzetim iz venezuelskih pacijenata oboljelih od COVID-19, pojasnila je Gabriela Jimenez, venezuelska ministrica znanosti i tehnologije.

Molekula TR-10 derivat je ursolne kiseline, dodala je Jimenez i napomenula da je molekula pokazala 100-postotnu učinkovitost u sprječavanju razmnožavanja virusa in vitro, odnosno izvan ljudskog organizma.

Ranije u listopadu Venezuela postala je prva latinoamerička zemlja koja je primila rusko cjepivo Sputnik V u sklopu treće faze masovnog testiranja tog cjepiva. Očekuje se da će oko 2000 ljudi primiti to cjepivo u sklopu testiranja.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti