EU i fondovi ulažu u inovativna novoosnovana poduzeća u Europi 2,1 milijardu eura

VentureEU ključni je element strategije otvorenih inovacija koju smo pokrenuli prije tri godine. Za Europu je vrlo važno da ostane industrijski predvodnik i gospodarska sila.

Martina Čizmić | 11.04.2018. / 08:30

Novac (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF) pokrenuli su program paneuropskih krovnih fondova poduzetničkoga kapitala (VentureEU) kako bi potaknuli ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe.

Europa se može pohvaliti bogatstvom talenata, vrhunskih istraživača i vještih poduzetnika, ali mogla bi učiniti više da se ta izvrsnost pretvori u priče o uspjehu. Pristup poduzetničkom kapitalu za inovacije u tome ima ključnu ulogu, istaknuli su iz Komisije.

Komisija i EIF danas objavila je imena šest fondova koji će primiti potporu EU-a u okviru misije za ulaganja u europsko tržište poduzetničkoga kapitala. Uz osigurana financijska sredstva EU-a u iznosu od 410 milijuna eura, cilj je fondova da prikupe do 2,1 milijardu eura javnih i privatnih ulaganja. Očekuje se da će se time potaknuti 6,5 milijardi eura novih ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe, čime bi se udvostručio iznos poduzetničkoga kapitala koji je trenutačno dostupan u Europi.

Kada je riječ o poduzetničkom kapitalu, veličina je bitna! Uz VentureEU, mnogi će europski inovativni poduzetnici uskoro dobiti ulaganja koja su im potrebna za inovacije te izrasti u priče o uspjehu na globalnoj razini. To znači više radnih mjesta i rasta u Europi, istaknuo je Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Ključni element strategije otvorenih inovacija

 

Poduzetnički je kapital od ključne važnosti za dobro funkcioniranje unije tržišta kapitala, ali je i dalje nedovoljno razvijen u Europi. Ulagatelji poduzetničkoga kapitala 2016. uložili su približno 6,5 milijardi eura u EU-u u usporedbi s 39,4 milijardi eura u SAD-u.

VentureEU ključni je element strategije otvorenih inovacija koju smo pokrenuli prije tri godine. Za Europu je vrlo važno da ostane industrijski predvodnik i gospodarska sila, dodao je povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas.

Uz to, fondovi poduzetničkoga kapitala u Europi premali su – u prosjeku je njihova vrijednost 56 milijuna eura, u usporedbi sa 156 milijuna eura u SAD-u. Stoga se ta poduzeća sele u ekosustave u kojima imaju bolju priliku za brz rast. U EU-u je 26 poduzeća postiglo položaj „jednoroga” s tržišnom vrijednošću koja premašuje milijardu dolara na kraju 2017., u usporedbi sa 109 takvih poduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama i 59 u Kini.

 

VentureEU pružit će nove izvore financiranja, a europski inovatori dobit će mogućnost da postanu vodeća poduzeća u svijetu. Očekuje se da će mu oko 1500 novoosnovanih i rastućih poduzeća dobiti pristup u cijelom EU-u.

VentureEU povećat će iznos i prosječnu veličinu fondova poduzetničkoga kapitala. Pomoći će i našim novoosnovanim poduzećima s velikim potencijalom da ostanu i rastu u Europi uz potpuno iskorištavanje jedinstvenog tržišta, naglasila je povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska.

Svaki fond obuhvatit će barem četiri zemlje

EU će osigurati temeljna ulaganja u iznosu od najviše 410 milijuna eura, uključujući 67 milijuna eura vlastitih sredstava EIF-a: 200 milijuna eura iz instrumenta InnovFin Equity u okviru programa Obzora 2020., 105 milijuna eura iz programa COSME za mala i srednja poduzeća i 105 milijuna eura iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) – tzv. Junckerova plana. Ostatak sredstava prikupit će odabrani upravitelji fondova ponajprije od neovisnih ulagatelja.

Svaki od šest fondova preuzet će udjele u nizu manjih investicijskih fondova i obuhvatiti projekte u najmanje četiri europske zemlje. Ti će manji investicijski fondovi poduprijeti financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi) i srednje kapitaliziranih poduzeća iz različitih sektora, kao što su informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalni sektor, bioznanosti, medicinske tehnologije te resursna i energetska učinkovitost.

Ulaganjem EU-a u VentureEU upravljat će EIF pod nadzorom Komisije te će ga provoditi šest stručnih i iskusnih upravitelja fondova kako bi se osigurao potpuno tržišno usmjeren pristup. To će privući više ulaganja i znatno povećati dostupnost sredstava poduzetničkoga kapitala za novoosnovana i rastuća poduzeća u EU-u.

VentureEU važan je dodatak europskoj sceni vlasničkoga kapitala. Iako smo do danas poduprli više od 500 fondova, ovo je prvi put da je EU uveo takav jedinstveni program. EIF se ponosi svojom ulogom u toj inicijativi, rekao je Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti