Viber uvodi 'end-to-end' enkripciju!

Viber korisnicima nudi više kontrole nad svojom komunikacijom, uvodi 'end-to-end' enkripciju i 'Skriveni chatovi'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2016. / 16:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Viber je danas objavio pokretanje potpune 'end-to-end' enkripcije na svim uređajima uključujući mobilne uređaje koji rade na Androidu, Appleove iOS uređaje, osobna računala i Mac stolna računala. Svi korisnici s posljednjom verzijom Vibera moći će uživati u ovoj značajki u narednim tjednima. Uključena je pojačana sigurnost za sve glasovne ili video pozive, poruke, videozapise i fotografije, i u grupnim i u pojedinačnim razgovorima. Dio ove nadogradnje je i opcija 'Skriveni chatovi' koja korisnicima omogućuje skrivanje željenog chata na glavnom ekranu tako da nitko osim samog korisnika niti ne zna da taj chat postoji. Ovako skrivenom chatu može se pristupiti jedino unosom četveroznamenkastog PIN-a, čime se korisnicima pruža dodatna opcionalna razina privatnosti pri osobnoj komunikaciji.

'Sigurnost i privatnost naših korisnika shvaćamo vrlo ozbiljno i od ključne nam je važnosti da se osjećaju povjerenje i sigurnost kad koriste Viber', rekao je Michael Shmilov, Viberov glavni operativni direktor. 'Zato smo uložili puno vremena na izradi posljednje nadogradnje kako bismo bili sigurni da naši korisnici uživaju u najsofisticiranijoj dostupnoj sigurnosti i maksimalnoj kontroli nad svojom komunikacijom. Kako se digitalna komunikacija razvija, tako ćemo nastaviti s ovim kao prioritetom'.

Potpuna End-to-end enkripcija

End-to-end enkripcija počet će se primjenjivati globalno u narednim tjednima te će korisnici automatski biti zaštićeni pri komuniciranju pomoću svojih smartphoneova nakon što ažuriraju svoj Viber na najnoviju verziju – v6.0 ili novija. Korisnike koji koriste Viber na iPadu, Android tabletu ili stolnom računalu podsjetit će se da se ponovno povežu na svoj mobitel koristeći QR kod.

Bilo kakav vid komunikacije mogao bi imati koristi od dodatne razine zaštite pomoću verifikacije računa. Korisnici će vidjeti lokote u različitim bojama na desnoj strani ekrana, a svaka boja označavat će drukčiju razinu sigurnosti:

Sivi lokot: Tijekom razgovora i poziva koji su zaštićeni end-to-end enkripcijom, korisnici će vidjeti ikonicu sivog lokota. Dodirom ove ikone, korisnicima će se prikazati prozorčić koji im daje do znanja da su poruke koje su poslali sugovornici enkriptirane.

Zeleni lokot: Korisnici će imati mogućnost ručne autentifikacije svojih kontakata označavajući ih kao 'pouzdane'. To znači da će se pratiti buduće promjene ključa za autentifikaciju označenih kontakata pa će korisnici uvijek moći biti sigurni da razgovaraju s pravom osobom. Dodirom zelenog lokota prikazat će se prozorčić koji korisnike obavještava da su poruke koje šalju sugovornici enkriptirane te da je kontakt provjeren.

Crveni lokot: Ako postoji problem s ključem za autentifikaciju prethodno pouzdanog korisnika, lokot će postati crven. Promjena može značiti samo to da je korisnik promijenio glavni mobitel, ali može ukazivati i na proboj sigurnosti. Kako biste razriješili mogući proboj sigurnosti, korisnik se mora ponovno označiti kao pouzdan. Dodirom na crvenu ikonicu prikazat će se prozorčić s obaviješću da Viber ne može verificirati ovaj broj.

Skriveni chatovi

Korisnici sad mogu i sakriti željene razgovore jedan-na-jedan s prikaza 'chatovi' tako da nitko ne može znati da postoje, a pristupiti im može unosom četveroznamenkastog PIN-a. Korisnici mogu sakriti razgovor dodirom na informacije za određeni chat. Morat će unijeti četveroznamenkasti PIN, a iOS korisnici dati otisak prsta. Korisnici će od tada dobivati obavijest o poruci u Skrivenom razgovoru, ali sadržaj i pošiljatelj poruke neće biti prikazani.
Ovakav prikaz nije dvosmjeran, što znači ako jedan korisnik sakrije razgovor, ništa se neće promijeniti kod primatelja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti