VIDEO Arheolozi otkrili savršeno očuvane rimske mačeve stare 1900 godina koji su ih iznenadili svojom sposobnošću

Arheolozi ne nailaze svaki dan na savršeno očuvane primjerke povijesnog oružja, pogotovo ne onog koje je staaro gotovo dva tisućljeća. No, upravo to se dogodilo u izraelu, u blizini Mrtvog mora.

Branimir Vorša | 07.09.2023. / 10:34

Nevjerojatno očuvani rimski mačevi pronađeni pored Mrtvog mora
Nevjerojatno očuvani rimski mačevi pronađeni pored Mrtvog mora (Foto: Israel Antiquities Authority Official Channel/Youtube)

Izraelski znanstvenici došli su do nevjerojtnog otkrića u jednoj špilji pored Mrtvog mora - četiri savršeno očuvana rimska mača, za koja se smatra da su korištena u bitkama prije 1900 godina.

Ti rimski mačevi vjerojatno su bili "plijen" koji su sakrili pobunjenici iz protivničke frakcije, koji bi bili u opasnosti da da budu uhvaćeni kako nose rimsko oružje, rekao je Eitan Klein, jedan od direktora Projekta istraživanja judejske pustinje i koji je radio na iskopavanju koje je dovelo do otkrića.

Arheološko iskopavanje, ilustracija Arheolozi pronašli gotovo 3000 godina star grob koji ih sve više zbunjuje

Govorimo o izuzetno rijetkom otkriću, kakvo dosad nije pronađeno u Izraelu, rekao je Klein, znanstvenik Judean Desert Surveyja pri Izraelskoj upravi za starine.

Eli Escusido, direktor Izraelske uprave za antikvitete, rekao je da su mačevi bili oštri kao da su tek danas sakriveni, preenosi BBC.

Skrivanje mačeva i piluma u dubokim pukotinama u izoliranoj špilji sjeverno od 'En Gedija, ukazuje na to da je oružje uzeto kao plijen od rimskih vojnika ili s bojnog polja, te da su ga judejski pobunjenici namjerno sakrili za ponovnu upotrebu, pojasnio je Klein.

Rimski hram, ilustracija Arheolozi pronašli spavaću sobu staru gotovo 2000 godina koja otkriva kako su živjeli najniži slojevi društva

Napomenuo je i kako je moguće da je oružje bilo skriveno u vrijeme pobune Bar Kokhba 132.-135. pr. Kr., ali je dodao da se provode daljnja istraživanja, kako bi se utvrdilo tko je posjedovao oružje, gdje je iskovano i koja su povijesna događaja u kojima je moglo biti korišteno.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti