VIDEO Kinezi razvijaju nov način kretanja automobila koji izgleda kao iz budućnosti

Istraživači ističu kako su još u početnoj fazi testiranja, ali ako uspiju i razviju maglev automobil, to bi moglo uvelike smanjiti troškove goriva na dugim putovanjima.

Martina Čizmić | 15.09.2022. / 09:09

Kineski maglev automobil (Foto: Twitter/Screenshot)

 Brojni proizvođači diljem svijeta već proizvode električne automobile, rade na autonomnoj vožnji, no u Kini su odlučili otići u pomalo neobičnom smjeru.

Istraživači s kineskog Jugozapadnog sveučilišta Jiaotong, modificirali su automobil i učinili ga spremnim za lebdenje. Točnije, zahvaljujući korištenju magneta, automobil je na posebnom dijelu testnog poligona, uspio lebdjeti nekoliko centimetara od površine.

Video koji su objavili pokazuje automobil kako normalno vozi po cesti, nailazi na modificirani dio ceste i potom lebdi i kreće se, čini se, pomoću magneta.

 

 

Istraživači ističu kako su još u početnoj fazi testiranja, ali ako uspiju i razviju maglev automobil, to bi moglo uvelike smanjiti troškove goriva na dugim putovanjima.

No, sudeći po videu, još su daleko od toga. Automobil koji su pokazali da lebdi, ne djeluje previše sigurno, udobno ni stabilno, a postavlja se i pitanje koliko je lako ili teško upravljati takvim automobilom koji lebdi.

Slika nije dostupna Kinezi predstavili maglev, vlak toliko brz da još nema linije na kojoj bi vozio punom brzinom

Iako su znanstvenici istaknuli kako je tijekom testa korišteno osam modificiranih automobila na modificiranoj cesti dugačkoj oko osam kilometara, te su uspjeli ostvariti brzinu od impresivnih 230 kilometara na sat, očito je da će biti potrebno još puno rada i razvoja ne bi li takvi automobili imali šansu provozati se na malo duljim relacijama.

Izvor: China Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti