VIDEO Musk stigao pozornicu u Teslinu robotaksiju i poručio: "Autonomna budućnost je ovdje"

Nakon dugog iščekivanja i brojnih odgoda Tesla je napokon predstavila Cybercab - svoju verziju robotaksija. Učinili su to na vrlo spektakularan način.

Branimir Vorša | 11.10.2024. / 09:35

Elon Musk ulazi u Cybercab
Elon Musk ulazi u Cybercab (Foto: CNET/Youtube)

Elon Musk predstavio je Teslina najnovija dostignuća, uključujući futuristički robotaksi bez upravljača i pedala te kombi nazvan "robovan" dizajniran za prijevoz do 20 osoba. Predstavljena na Teslinu događaju "We, Robot" u Kaliforniji, ta vozila označavaju Teslin pomak prema robotici i transportu pokretanom umjetnom inteligencijom, a ne tradicionalnim automobilima.

Dolaskom na pozornicu u prototipu Cybercaba Musk je najavio da će proizvodnja robotaksija započeti 2026. godine, s ciljnom cijenom nižom od 30.000 dolara. Autonomna budućnost je ovdje, izjavio je Musk te dodao da će operativni troškovi na kraju pasti na 20 centi po milji (1,6 kilometara). Ti će autonomni automobili također koristiti induktivno punjenje kako bi se izbjegla potrebu za utikačima.

Teslin robotaksi pokretat će samo umjetna inteligencija i kamere, a izbjegavat će se dodatni hardver poput lidara, na koji se oslanjaju mnogi konkurenti. Dok su neki ulagači skeptični te taj pristup nazivaju rizičnim, i tehnički, i iz regulatorne perspektive Musk ostaje samouvjeren. Večeras ovdje imamo 50 potpuno autonomnih automobila. Vidjet ćete model Y i Cybercab. Svi bez vozača, rekao je Teslin šef.

Musk je također pokazao Teslina humanoidnog robota Optimusa i ponovio svoju viziju Tesle kao tvrtke koja se bavi robotikom, a ne samo proizvođača automobila. Sudionici, uključujući ulagače i analitičare, nadali su se konkretnijim rokovima, ali oni su i dalje ostali neizvjesni.

Nisu svi oduševljeni

Sve izgleda super, ali ne previše u smislu rokova... Ja sam dioničar i prilično sam razočaran, rekao je za agenciju Reuters Dennis Dick, trgovac dionicama.

Ovo nije prvi put da Musk obećava potpuno operativan robotaksi. Godine 2019. rekao je da će biti spremni do 2020., ali napredak je bio sporiji od njegovih predviđanja. Unatoč premašenim ciljevima i sve većoj konkurenciji tvrtki kao što su Waymo, GM-ov Cruise, Vernov Robotaksi i Amazonov Zoox, Musk je optimističan.

Sljedeće godine očekujemo pokretanje potpuno autonomnog FSD-a bez nadzora u Teksasu i Kaliforniji, poručio je.

Međutim, Tesla se suočava s novim izazovima, od regulatornog nadzora do pravnih problema.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti