Musk ponovno promijenio planove oko Teslina humanoidna robota

Šef Tesle ranije je tvrdio kako će proizvodnja Optimusa za rad u Tesli početi krajem ove godine, dok je proizvodnju za druge kompanije najavio za kraj sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.07.2024. / 16:14

Tesla Optimus (Foto: Afp)

Iako još nismo blizu tog trenutka, s velikom vjerojatnošću možemo reći kako ćemo u budućnosti biti okruženi humanoidnim robotima koji će nam pomagati u kućanstvima, radit će u skladištima i trgovinama, čistit će kuće, ulice itd. Brojne kompanije već ulažu veliki novac u takve robote, a jedna od njih je i Tesla. Elon Musk je u svom stilu ranije najavljivao kako bi do kraja sljedeće godine već mogli prodavati svoje robote drugim kupcima i klijentima.

Musk i Teslin robot Hvala, ali ne hvala! Biste li dopustili Muskovu robotu da vam čuva djecu?  

Te informacije govore kako je njihov robot Optimus, čiju je drugu generaciju Tesla predstavila prošle godine, značajno napredovao i da je spreman sudjelovati u proizvodnji u tvornicama o obavljati određene ponavljajuće poslove umjesto ljudi.

Elon Musk poznat je po velikim najavama koje se često ne ostvare u njegovom, odnosno predviđenom roku, no ti se planovi najčešće ostvare, iako sa zakašnjenjem. U nekim slučajevima, poput robotaksija i potpune autonomne vožnje, o kojima govori godinama, i dalje čekamo da njegove riječi postanu stvarnost. Što se robota Optimus tiče, Musk je nedavno rekao kako se nada da će već do kraja godine robot moći obavljati poslove unutar Tesline tvornice, a da bi ga krajem 2025. mogle koristiti i druge kompanije.

Nitko neće ostati šokiran činjenicom kako je Musk promijenio planove oko Optimusa i njegove dostupnosti. Ovog tjedna rekao je kako će sljedeće godine krenuti s malom proizvodnjom robota za internu uporabu u Tesli, dok će s većom proizvodnjom i robotima namijenjenim vanjskim klijentima, započeti 2026. godine. To je novi Muskov plan, a s obzirom na to da je riječ o kompliciranoj tehnologiji, jasno je kako postoji velika mogućnost novih odgoda, slično kao i u slučaju spomenutih robotaksija.

  Druga generacija Teslina robota Humanoidni roboti dolaze! Bit će ih deset puta više nego ljudi

Jednom kada masovna proizvodnja Optimusa, a pitanje je kada će to biti, Musk očekuje kako će njegova cijena iznositi oko 20 tisuća dolara, a kompanijama će pomagati u obavljanju ne samo dosadnih i ponavljajući poslova, već i onih koji su nesigurni ili opasni za ljude. Tesla je samo jedna od kompanija koja razvijaju ovakvu vrstu humanoidnih robota te slične planove imaju i Honda, Boston Dynamics i druge tvrtke.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti