Hvala, ali ne hvala! Biste li dopustili Muskovu robotu da vam čuva djecu?

Broj humanoidnih robota s vremenom bi trebao biti veći od broja ljudi na našoj planeti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.06.2024. / 08:42

Musk i Teslin robot (Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / TESLA)

Najveći stručnjaci tehnološke industrije slažu se kako budućnost pripada umjetnoj inteligenciji i humanoidnim robotima. Kakva su očekivanja najbolje možemo vidjeti po nedavnim komentarima izvršnih direktora Tesle i Nvidije te Musk vjeruje kako će jednom na zemlji biti i do deset puta više humanoidnih robota u odnosu na ljude, dok bi zahvaljujući robotima vrijednost njegove tvrtke mogla porasti na nevjerojatnih 25 bilijuna dolara.

Ako se takav scenarij i ostvari, put do njega je jako dug, no Tesla je napravila prvi korak tog tehnološkog maratona predstavljanjem svog prvog robota. Optimus je predstavljen prije nekoliko godina te u Tesli kažu kako bi se već sljedeće godine mogao naći u prodaji.

Druga generacija Teslina robota Humanoidni roboti dolaze! Bit će ih deset puta više nego ljudi

Njegove bi mogućnosti trebale biti jako velike. Musk je ranije spominjao kako ćemo takve robote slati u trgovine da umjesto nas kupuju namirnice, a oni bi nam trebali pomagati u kućanskim poslovima, odnosno možda bi mogli obavljati sve poslove vezane uz kuhanje, čišćenje, peglanje i slično. Nedavno je spomenuo još jednu mogućnost za svog robota, a to je da bi mogao - čuvati djecu.

Robotska dadilja zvuči prilično nestvarno, ali i jezivo i teško je pomisliti da bi netko svoje dijete dao na čuvanje hrpi lima kojom upravlja umjetna inteligencija. No dok nam je danas tako nešto nemoguće, tko zna kako ćemo u budućnosti gledati na robote. Za nekoliko desetljeća mogli bi postati toliko uobičajeni u našim životima da bi nam sve te stvari o kojima danas govore Musk i drugi tehnološki stručnjaci, mogle postati normalne.

Put do te točke je, dakle, jako dug, no Tesla je nedavno ostvarila još jedan napredak s novom i još naprednijom generacije robota koja donosi brojna poboljšanja.

Tesla, naravno, nije jedina kompanija koja se može pohvaliti s naprednom robotikom te ovom tržištu djeluju brojne kompanije.

Vjerojatno najpoznatija je Boston Dynamics sa svojim robotima Spot i Atlas koji ne samo da se može kretati poput čovjeka, već može izvoditi i gimnastičke elemente.

Jensen Huang Što donosi budućnost? Ovog čovjeka treba poslušati jer dobro zna što nas čeka

Što se Muska tiče, on je poznat po svojim bombastičnim izjavama i najavama velikih stvari koje se ne ostvare, odnosno ne ostvare u roku. Dovoljno je samo vidjeti primjer Teslinih robotaksija koje najavljuje godinama, no usprkos naprednim mogućnostima autonomije njihovih vozila, takav servis još nije predstavljen. S druge strane, neke su se njegove velike najave ostvarile - SpaceX je prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na ISS, dok je njegova kompanija nedavno ugradila čip u mozak paralizirane osobe i omogućila joj da mislima upravlja računalom.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti