Humanoidni roboti dolaze! Bit će ih deset puta više nego ljudi

Izvršni direktori Tesle i Nvidije slažu se oko jedne stvari, a to je da budućnost pripada humanoidnim robotima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2024. / 14:40

Druga generacija Teslina robota (Foto: Platforma X)

Danas je prilično teško zamisliti kako će izgledati budućnost. S trenutačnim znanstvenim i tehnološkim napretkom, pogotovo umjetnom inteligencijom, možemo biti sigurni samo u jedno - svijet bi se mogao radikalno promijeniti. Ako zanemarimo brojne opasnosti i pesimistične scenarije - od ponovno aktualnog nuklearnog sukoba pa do mogućnosti da se AI okrene protiv čovječanstva i fokusiramo se samo na tehnološki napredak, čini se kako će sljedeća revolucija koja će utjecati na čovječanstvo biti robotika.

Elon Musk “Patološki optimist” Musk otvara potpuno novu stranicu u Tesli: Najavio je nešto nevjerojatno

O tome je nedavno govorio Elon Musk kada je rekao da bi, na krilima Teslina humanoidna robota Optimus, tržišna vrijednost njegove kompanije mogla doseći nevjerojatnih 25 bilijuna dolara. On vjeruje da bi jednom cijena njegovih robota, kada dosegnu veliku proizvodnju, mogla iznositi između 10 i 20 tisuća dolara, a s vremenom bi ona trebala biti još i niža i pristupačnija.

Nedavno je u jednom intervjuu o robotima govorio i o osnivač i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang. Prema njegovim razmišljanjima, o čemu smo i ranije pisali, tijekom sljedećih nekoliko godina možemo očekivati veliki napredak u robotici, a roboti bi trebali postati uobičajeni na sličan način na koji smo se danas navikli na automobile. Na njih više nitko ne gleda kao na neko tehnološko čudo, već kao prijevozno sredstvo bez kojeg ne možemo zamisliti živote i s kojim se svakodnevno koristimo.

Usporedio je današnju situaciju s robotima sa situacijom s automobilima prije stotinjak godina. Tada su automobili bili rijetki i mnogima je bilo čudno vidjeti takav neki “čudni instrument” koji se sam kreće, bez potrebe da ga vuče konj. Pa zato mislim da je jasno kako ćemo za 100 godina svuda imati humanoidne robote.

Jensen Huang Što donosi budućnost? Ovog čovjeka treba poslušati jer dobro zna što nas čeka

Video s tim intervjuom u kojem se spominju roboti na svom je profilu na društvenoj mreži X podijelio i Elon Musk te je napisao kako će robota biti deset puta više u odnosu na automobile. Ranije ovog mjeseca, govoreći o robotici, Musk je rekao kako će jednog dana broj robota premašiti broj ljudi na planeti. Mislim dugoročno… odnos humanoidnih robota prema ljudima će biti više nego jedan na prema jedan. Pa će vjerojatno biti dva humanoidna robota, možda 10, na svakog čovjeka, objasnio je svoja predviđanja za budućnost.

S obzirom na to da očekuju takvu robotsku budućnost, i Musk i Huang će pokušati profitirati na tim svojim predviđanjima. Tesla je, dakle, već predstavila svog robota kojeg trebaju usavršiti kako bi nam jednog dana, kako je to predvidio CEO kompanije, mogao pomagati u kućanskim poslovima, šopingu i slično, dok Huangova Nvidia ulaže u robotske startupove te razvija hardver i softver za razvoj i treniranje robota.

Izvor: Benzinga
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti