“Patološki optimist” Musk otvara potpuno novu stranicu u Tesli: Najavio je nešto nevjerojatno

U svom stilu, Musk se ponovno razmeće velikim najavama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2024. / 10:20

Elon Musk (Foto: Afp)

Prije nekoliko godina Tesla je bila u nevjerojatnom usponu. Potražnja za njihovim vozilima bila je puno veća od ponude, a veliki rast potražnje utjecao je i na cijenu dionice. Ne samo da je Muskova tvrtka postala najvrednija kompanija u automobilskom sektoru, već je i njena tržišna vrijednost premašila bilijun dolara. U međuvremenu se situacija na tržištu električnih vozila promijenila te se pokazalo da su takva vozila mnogima preskupa, a i dalje postoji veliki problem infrastrukture. Također, pojavila se i snažna kineska konkurencija koja po pristupačnoj cijeni nudi odlična i napredna vozila.

Optimus slaže rublje Musk ima novo obećanje - Tesla bi mogla robota Optimusa pustiti u prodaju do kraja 2025. godine

Zato budućnost Tesle neće biti toliko vezana uz prodaju električnih automobila, već su Muskovi planovi vezani uz druge dvije stvari. Kako je komentirao tijekom godišnjeg sastanka dioničara u Austinu, Tesla ne samo da otvara novo poglavlje, već počinju pisati potpuno novu knjigu, a glavni lik te knjige bit će - Optimus.

Riječ je o Teslinom humanoidnom autonomnom robotu kojeg je Musk predstavio prije nekoliko godina i s kojim ima jako velike planove. Iako nije poznato koliko daleko je Tesla dogurala s Optimusom, odnosno kakve su njegove trenutačne mogućnosti, Musk kaže kako se nekoliko komada već koristi u njihovoj tvornici u Freemontu. Do kraja sljedeće godine Tesla bi u svojim tvornicama mogla zapošljavati tisuću takvih robota. S vremenom bi ti roboti mogli pomagati i u kućanstvima, čistiti, kuhati pa čak i podučavati djecu. Ako vam to zvuči prilično optimistično, u pravu ste, no Musk je sebe prošlog tjedna nazvao patološkim optimistom, a takav njegov patološki optimizam do sada smo se više puta uvjerili kada je najavljivao neke proizvode, a oni su se na tržištu pojavili godinama kasnije.

Ili se, kada su u pitanju robotaksiji o kojima govori godinama, još nisu pojavili.

Novac Startup privukao pažnju velikih kompanija: Stotine milijuna dolara uložili su Amazon, Nvidia, OpenAI, Microsoft i druge tvrtke

Trenutačna tržišna vrijednost Tesle iznosi nešto manje od 570 milijardi dolara, a Musk vjeruje kako bi na krilima robotaksija, odnosno usluge autonomnih Teslinih automobila tržišna vrijednost tvrtke mogla katapultirati na između 5 do 7 bilijuna dolara. O kako se velikoj cifri radi dovoljno govori podatak da je tržišna vrijednost trenutačno dvije najvrjednije tvrtke - Microsofta i Applea, manja od 3,3 bilijuna dolara. No robotaksiji su prvi i manji korak prema budućnosti koju očekuje Musk, a prema njegovom patološki optimističnom predviđanju, tržišna vrijednost Tesle na krilima Optimusa mogla bi doseći čak 25 bilijuna dolara. To ne samo da je preoptimistično, već se zaista čini nevjerojatnim.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti