VIDEO Pogledajte video vizije budućnosti rađanja djece koji jezivo podsjeća na scene iz kultnog Matrixa

Stopa nataliteta u mnogim je zemljama u padu, iako globalno gledano ljudska populacija raste i nedavno je prešla osam milijardi na Zemlji. Ipak, već sad postoje vizije načina na koji bi se čovječanstvo moglo boriti sa sve većim problemom pada nataliteta, a jedna takva nekima bi mogla izgledati i pomalo jezivo.

Branimir Vorša | 13.12.2022. / 12:41

Farma beba
Farma beba (Foto: Hashem Al-Ghaili/Youtube)

Najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk vjeruje da je niska stopa nataliteta najveća prijetnja ljudskoj civilizaciji, no jedan filmski producent i biotehnolog napravio je realističan film kako bi započeo razgovor o takvim tehnologijama koje bi omogućile rađanje ženama koje su imale uklonjenu maternicu, smanjile broj prijevremenih poroda i borile se protiv pada nataliteta.

U navedenom filmu, koji je prikazan u niže priloženom videu, predstavljena je rađaonica koja može uzgajati do 30.000 beba godišnje unutar umjetnih maternica, a njegov kreator Hashem Al-Ghaili tvrdi da, iako je riječ o videokonceptu, temelji se na 50 godina revolucionarnog znanstvenog istraživanja koje su proveli istraživači širom svijeta. Dodaje da bi takve rađaonice mogle bi biti u širokoj primjeni u već samo nekoliko desetljeća.

Gledatelje video vodi kroz virtualnu šetnju EctoLife Artificial Womb Facility, gdje se nalazi rađaonica s tisućama fetusa koji se razvijaju u posebnim kapsulama s kontroliranom temperaturom te pupčanom vrpcom pomoću koje se oni hrane i dišu. Tome prethodi in vitro oplodnja i mogućnost da roditelji odaberu najodrživiji i genetski superiorniji embrij, koji se također može genetski modificirati da prilagodi osobine, uključujući fizičku snagu i eliminaciju nasljednih bolesti.

Postrojenje ima 75 laboratorija, svaki s do 400 komora za rast, dizajniranih da repliciraju stvarne uvjete u majčinoj utrobi i koje imaju senzore koji prate vitalne funkcije bebe, poput otkucaja srca, temperaturu tijela i zasićenost krvi kisikom. Komore imaju i kameru kojom upravlja umjetna inteligencija (AI), koja kontinuirano skenira fetus u potrazi za potencijalnim genetskim abnormalnostima te prati cjelokupni proces razvoja bebe.

Roditelji pak dobivaju aplikaciju pomoću koje mogu uživo pratiti razvoj njihove bebe unutar kapsule, zajedno s prikazom njezinih vitalnih podataka. Mogu čak i snimati poruke koje će se puštati unutar umjetne maternice i kreirati glazbene playliste za svoje bebe.

Pripovjedač u videu napominje kako je masivno postrojenje namijenjeno i ženama koje se boje trudnoće zbog boli i oporavka potrebnog nakon poroda.

Recite zbogom porođajnoj boli i kontrakcijama mišića. EctoLife pruža sigurnu, bezbolnu alternativu koja vam pomaže da porodite svoje dijete bez stresa, napominje pripovjedač u tom videu virtualne šetnje, koja bi jednog dana zapravo mogla postati i stvarnost.

Zasad na razini koncepta

Zasad je riječ tek o konceptu, koji svejedno podsjeća na scene iz kultnog filma Matrix. Ipak, umjetne maternice nisu nova tema.

O umjetnim maternicama govori se u znanstvenoj zajednici od 1923. godine, kada su prvi put predstavljene na predavanju jednog engleskog biologa. Godine 1955. znanstvenici su predstavili spremnik za uzgoj fetusa. Njihov dizajn sadržavao je amnionsku tekućinu, uređaj za spajanje na pupčanu vrpcu, krvne pumpe, umjetni bubreg i grijač vode.

Napredak tehnologije omogućio je znanstvenicima da 2020. godine uspješno naprave održivu umjetnu maternicu kod zečeva.

Predmetom znanstvene fantastike nisu ni genetski dizajnirane bebe, jer znanstvenici neumorno rade na usavršavanju tog postupka. Tako je u Kini prije nekoliko godina zabilježen krajnje kontroverzan slučaj promjene gena na ljudskim embrijima, odnosno kad je kineski znanstvenik He Jiankui priznao da je tehnikom CRISPR modificirao gene u embrijima dviju (sad već rođenih) djevojčica kako bi ih učinio otpornijima na neke sojeve virusa HIV-a. Više o toj kontroverznoj temi možete pročitati OVDJE.

U međuvremenu su vodeći svjetski znanstvenici bili zatražili moratorij na genetski modificirane bebe, a dio znanstvenika s užasom gleda na tu ideju zbog bojazni da bi se taj proces mogao zloupotrebljavati.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti