VIDEO Pogledajte nevjerojatne snimke oluja kako bjesne na Zemlji iz jedinstvene perspektive

Tim koji stoji iza ESA-ina projekta Lightning Imager naglašava važnost te tehnologije u unaprjeđenju našeg razumijevanja munje i njezina utjecaja na Zemljine vremenske sustave.

Branimir Vorša | 07.07.2023. / 11:01

Udari munja iz svemirske perspektive
Udari munja iz svemirske perspektive (Foto: European Space Agency, ESA/Youtube)

Novi orbitalni opservatorij Europske svemirske agencije (ESA) nazvan Lightning Imager pruža dragocjene uvide u nedostižnu prirodu munje, vremenske pojave koja nije u potpunosti shvaćena.

Lightning Imager smješten je na vremenskim satelitima Meteosat, kojima upravlja Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita (Eumetsat). Nedavno je Lightning Imager objavio svoj prvi set videozapisa koji prikazuju aktivnost munja diljem Europe, Afrike i Atlantskog oceana, i otkrio zadivljujuće detalje.

Opremljen s četiri kamere koje pokrivaju Europu, Afriku, Bliski istok i dijelove Južne Amerike, Lightning Imager snima podatke o munjama impresivnom brzinom od 1000 sličica u sekundi. Nedavno predstavljeni videozapisi sastoje se od animacija s vremenskim odmakom (timelapse) koje prikazuju udare munje na Zemlji i nude jedinstvenu perspektivu fenomena iz svemira.

Pomoć u predviđanju jakih oluja

Dostupnost podataka Lightning Imagera obećava poboljšati predviđanja jakih oluja, koje predstavljaju rizike za ljudske živote i infrastrukturu.

Jakim olujama često prethode nagle promjene u aktivnostima munja. Promatranjem tih promjena u aktivnostima podaci Lightning Imagera dat će prognostičarima dodatno povjerenje u njihove prognoze jakih oluja, objašnjava Phil Evans, generalni direktor Eumetsata, ističući važnost tih podataka u poboljšanju vremenske prognoze.

U kombinaciji s podacima visoke razlučivosti iz Flexibility Combined Imagera, podaci Lightning Imagera omogućit će vremenskim prognozerima da učinkovitije prate razvoj jakih oluja. Ta poboljšana sposobnost omogućit će lokalnim vlastima i zajednicama više vremena za pripremu i odgovor na teške vremenske prilike.

Objavljeni videozapisi prikazuju različite regije i njihove jedinstvene karakteristike munje. Snimke središnje Afrike, poznate po visokoj učestalosti munja, otkrivaju očaravajući prikaz munja usred tamnih oblaka, a obuhvaćaju petodnevne podatke u samo dvije minute. Preliminarni rezultati ukazuju na postojanu razinu aktivnosti munja u regiji, s većom pojavom tijekom poslijepodneva i navečer. Videozapisi također pokazuju različite obrasce oluja, u rasponu od izoliranih oluja do olujnih sustava velikih razmjera.

Kamera okrenuta prema Europi bilježi grmljavinske oluje koje se svakodnevno stvaraju oko Sredozemlja početkom lipnja, dok Sunce zagrijava tlo i nestaju nakon zalaska sunca. Značajno je da videozapisi prikazuju trajne olujne sustave u zapadnoj Africi, dok ostatak Europe ostaje relativno bez oblaka zbog sustava visokog tlaka tijekom razdoblja u kojem su prikupljene snimke.

Treći video prikazuje oluje iznad Atlantskog oceana, koje obuhvaćaju dijelove Afrike i Južne Amerike. Ova kamera fokusira se na intertropsku zonu konvergencije, pojas koji okružuje Zemlju blizu ekvatora, gdje se susreću pasati s obiju hemisfera. Konvergencija tih vjetrova stvara idealne uvjete za formiranje oluja, što rezultira gotovo konstantnom olujnom aktivnošću u regiji. Tijekom razdoblja od pet dana video prikazuje sporo kretanje tih oluja s istoka na zapad. U povoljnim okolnostima oluje mogu prerasti u tropske uragane.

Iako su podaci Lightning Imagera predstavljeni u videozapisima trenutačno u preliminarnoj fazi i nisu prikladni za operativnu upotrebu, oni pružaju dragocjene uvide u ponašanje munja i razvoj oluja. Podaci će pomoći znanstvenicima u predviđanju vremenskih obrazaca, analizi vremenskih pojava i poboljšanju sigurnosti u zračnom prometu. Tim koji stoji iza projekta Lightning Imager naglašava važnost ove tehnologije u unapređenju našeg razumijevanja munje i njezina utjecaja na Zemljine vremenske sustave.

Ako želite vidjeti više animacija s munjama, svakako posjetite web-stranicu ESA-e.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti