VIDEO Pogledajte Recover-e, pravi trkaći bolid koji je rođen iz elektroničkog otpada

U hrabrom iskoraku prema održivosti, Envision Racing zapanjio je svijet utrka s Recover-e, zadivljujućim trkaćim Formula E bolidom, izrađenim u potpunosti od odbačenog elektroničkog otpada.

Branimir Vorša | 28.07.2023. / 10:46

Recover-e
Recover-e (Foto: envision-racing.com)

Britanski Formula E Envision Racing tim otkrio je revolucionarni trkaći bolid nazvan Recover-e, izrađen u potpunosti od elektroničkog otpada.

Taj ekološki bolid ponosno je prikazan u izložbenom centru ExCeL u Londonu, neposredno prije gradske e-prix utrke zakazane za 30. srpnja, koja će obilježiti uzbudljivi završetak sezone Formule E 2022./2023.

Elektronički otpad, ilustracija Vjerovali ili ne, Hrvatska je u vrhu po recikliranju električnog i elektroničkog otpada

Envision Racing udružio se s talentiranim umjetnikom i dizajnerom, Liamom Hopkinsom, kako bi osmislili i konstruirali Recover-e korištenjem doniranih elektroničkih proizvoda kao što su iPhone, punjači, baterije i vape uređaji za jednokratnu upotrebu. Toj inovativnoj inicijativi cilj je rasvijetliti rastuću krizu e-otpada, koja predstavlja znatnu prijetnju okolišu i održivosti.

Alarmantan trend proizvodnje e-otpada izazvao je ozbiljnu zabrinutost, a globalne projekcije predviđaju nevjerojatnih 75 milijuna tona tog otpada do 2030. godine. Među zemljama koje pridonose tom rastućem problemu, Velika Britanija drugi je najveći proizvođač e-otpada od 2022. godine.

Govoreći o projektu, Hopkins je istaknuo štetnu potrošačku naviku odbacivanja elektronike umjesto odluke za popravak i recikliranje. Ta rastrošna praksa pogoršava globalnu krizu e-otpada i poziva na transformativni pomak prema kružnom gospodarstvu. Iskorištavanjem snage dizajna i kreativnosti, Recover-e ne samo da služi kao zadivljujući trkaći automobil već i simbolizira potencijal za ubrzavanje pozitivnih promjena u načinu na koji postupamo s elektroničkim otpadom.

Elektronički otpad, ilustracija Sve veći problem u svijetu: Samo ove godine na smetlištu će završiti više od 5 milijardi mobilnih telefona

Nažalost, danas odlučujemo odbaciti i zamijeniti elektroniku umjesto da je popravljamo i recikliramo, što dovodi do globalne krize e-otpada. Kroz dizajn i kreativnost želimo pokazati problem e-otpada i njegov potencijal da ubrza stvaranje kružnog gospodarstva, rekao je Hopkins.

Ovim kul projektom Envision Racing i Liam Hopkins žele podići svijest o hitnoj potrebi rješavanja e-otpada i potaknuti veću predanost održivim praksama. Njihova zajednička vizija promicanja kružnog gospodarstva služi kao ključni korak prema očuvanju budućnosti našeg planeta i očuvanju njegovih resursa za buduće generacije.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti