Dok je Hrvatska spavala, astronomi u Francuskoj i Velikoj Britaniji s oduševljenjem su promatrali ulazak asteroida veličine čak jednog metra u atmosferu iznad Francuske.

Novootkriveni asteroid Sar2667 odnosno 2023 CX1 ušao je u atmosferu oko 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu i eksplodirao iznad Engleskog kanala u blizini Normandije. Veliku i sjajnu kuglu i eksploziju zabilježili su brojni astronomi, ali i zaljubljenici u astronomiju te snimke objavili na društvenim mrežama.

 

 

Sjajna eksplozija bila je vidljiva u krugu od oko 500 kilometara, pa su i stanovnici Londona i Pariza koji u to vrijeme nisu spavali mogli uživati u spektakularnom prizoru.

Inače, maleni je asteroid otkriven tek nekoliko sati prije udara, u opservatoriju GINOP KHK u Mađarskoj, a potvrdila ga je i zvjezdarnica u Višnjanu, dok je 20 opservatorija diljem Europe zabilježilo njegovo kretanje kako bi definiralo orbitu i mjesto ulaska u atmosferu.

Udar asteroida na Zemlju, ilustracija Astronomi ih otkrivaju tek kad se približe Zemlji: "Ne znamo gdje je većina asteroida koji mogu uzrokovati lokalna i regionalna razaranja"

To je ujedno sedmi asteroid koji su astronomi otkrili prije no što je ušao u Zemljinu atmosferu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju