VIDEO Rimac Nevera oborila ne jedan ili dva, već 23 rekorda u jednom danu

Nevera je osigurala ukupno 23 neovisno potvrđena brzinska rekorda, pa sad uz nedavnu titulu za najveću brzinu serijskog električnog automobila, drži i titulu za najviše rekorda performansi oborenih u jednom danu.

Martina Čizmić | 17.05.2023. / 15:07

Rimac Nevera (Foto: Rimac Grupa)

Baš kao što je to nedavno Mate Rimac najavio, Rimac Nevera odradila je niz testiranja na testnoj stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj i još jednom pokazala sve svoje mogućnosti. 

Kako su se pohvalili iz Rimac Grupe, Nevera je ukupno postavila čak 23 rekorda. Od novog rekordnog vremena za postizanje brzine od 0 do 400 kilometara na sat, do još 22 rekorda ubrzanja i kočenja, a neovisno su ih potvrdili predstavnici kompanija za mjerenje performansi vozila, Dewesoft i RaceLogic.

Posjet tvornici Rimac Grupe u Jankomiru - 10 Iz Rimca se pohvalili: Već je prodano 50 Nevera i svih 99 Bugatti Mistrala, a najavili su i širenje proizvodnje

Općenito smatran ultimativnim testom performansi hiper automobila, rekord 0-400-0 km/h je test ubrzanja, aerodinamike, najveće brzine i zaustavne moći. A sada je Nevera pomaknula granice, s novim rekordnim vremenom od 29,93 sekunde – preko sekunde brže od prethodnog nositelja rekorda, ističu iz Rimac Grupe. 

Nevera je osigurala ukupno 23 neovisno potvrđena brzinska rekorda, pa sad uz nedavnu titulu za najveću brzinu serijskog električnog automobila, drži i titulu za najviše rekorda performansi oborenih u jednom danu.

Rekordi Rimac Nevere (Foto: Rimac Grupa)

Kako ističu iz Rimac Grupe, tijekom svog rekordnog dana, Nevera uspjela nadmašiti vlastite službene specifikacije, zabilježivši 0-60 mph za 1,74 sekunde (u usporedbi s 1,85 sekundi). Svi rekordi ubrzanja postignuti su standardnim rolloutom od jedne stope te koristeći cestovne Michelin Cup 2 R gume na normalnom (nepripremljenom) asfaltu.

Dok sam odrastao, uvijek sam gledao automobile koji su pisali povijest pomičući ljestvicu, impresioniran tehnologijom koju su donijeli na cestu. To je ono što me motivira od prvog dana – razvijati novu tehnologiju koja mijenja ono što je moguće. Danas s ponosom mogu reći da automobil koji smo stvorili može ubrzati do 400 km/h i vratiti se na 0 za manje vremena nego što je bilo potrebno kultnom McLarenu F1 da ubrza do 350 km/h. I ne samo to, već to može činiti uvijek iznova, usput rušeći svaki drugi rekord na pravcu. Kada smo krenuli u razvoj Nevere, naše zadane specifikacije bile su nevjerojatno ambiciozne, a sada smo ih sve uspjeli nadmašiti. Ipak, ono na što sam najviše ponosan je to što ovo nije automobil koji je isključivo dizajniran za pravocrtno ubrzanje. Nevera je potpuno zaokružen hiper automobil: obara rekorde, vozi preko 400 kilometara s jednim punjenjem, puni se od 0-80% za manje od 20 minuta i zadivljuje neke od najzahtjevnijih vozača na svijetu, istaknuo je nakon postignutih rekorda Mate Rimac, osnivač Rimac Grupe. 

Posjet tvornici Rimac Grupe u Jankomiru - 7 VIDEO/FOTO Rimac otvorio vrata svoje tvornice: Evo kako izgleda sastavljanje Nevere korak po korak

 Kako su rekordi padali, možete i sami pogledati u videu.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti