VIDEO Sada je moguće upravljati robotom kao avatarom

Smjestiti se na sigurno, staviti specijalizirani uređaj na glavu i "zaposjesti" robota, kako bi se obavio neki zadatak više nije znanstvena fantastika.

Branimir Vorša | 07.06.2023. / 09:24

Robot Eve
Robot Eve (Foto: New Scientist/Youtube)

Roboti koji samostalno patroliraju ili kojima daljinski upravljaju ljudi mogli bi se u budućnosti koristiti za izvršavanje zadataka u opasnim uvjetima ili okolini, poput primjerice visokonaponskih elektrana. Norveška tvrtka 1X razvila je jednog takvog robota i nazvali su ga Eve.

Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Robot na Rebru do sada obavio više od 400 operacija raka prostate

Na Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatizaciji održanoj u Londonu proteklog tjedna javnost je mogla steći dojam kako to izgleda u stvarnosti. Novinar New Scientista Alex Wilkins isprobao je kakav je osjećaj kad se njegov um nađe u tijelu robota i upravlja njime. Wilkins je "ušao" u Eve pomoći specijaliziranog uređaja za glavu i para kontrolera te je isprva zaključio kako je osjećaj čudan.

Prvi put kad sam isprobao slušalice koje su mi omogućile virtualno nastanjivanje EVE. bilo je malo uznemirujuće, vidjevši vlastito tijelo s udaljenosti od nekoliko metara i mašući sebi robotskim rukama. No, iskustvo mi je ubrzo postalo iznenađujuće normalno. Nije potrebna mašta za predvidjeti kako potpuno nova vrsta posla, ljudski android operater, postaje standard u vrlo bliskoj budućnosti, rekao je Wilkins.

Terminator robot Uspon Terminatora? Znanstvenici razvili samoiscjeljujuću sintetičku kožu koja bi robote ubojice mogla učiniti još opasnijima

Predstavnik tvrtke 1X rekao je da se robote sada može upotrijebiti tamo gdje ne postoji želja za prisustvom ljudi. Poručio kako očekuje da će za pet godina roboti raditi puno poslova na primjerice londonskom aerodromu Heathrow. Za deset godina, smatra da će roboti biti u službi skrbi za umirovljenike. Ipak, predstavnik 1X-a nije htio staviti svoj datum predviđanja kad bi roboti mogli biti dio svakog kućanstva, već je samo rekao da će to doći kasnije.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti