VIDEO Trojica Rusa skočili iz stratosfere na Sjeverni pol i postavili svjetski rekord, no njihova prava misija bila je nešto posve drugo

Trojica Rusa obarili su svjetski rekord u skoku padobranom na Sjeverni pol, testirajući satelitsku komunikaciju u arktičkom okruženju i suočavajući se s ekstremnim uvjetima.

Branimir Vorša | 20.04.2024. / 09:53

Skok padobranom iznad Sjevernog pola
Skok padobranom iznad Sjevernog pola (Foto: Youtube)

U nesvakidašnjem pothvatu, tri Rusa su oborila svjetski rekord skočivši padobranom iz Zemljine stratosfere na Sjeverni pol, istovremeno isprobavajući novi arktički komunikacijski sustav, otkrio je za agenciju Reuters organizator tog događaja.

Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik i Denis Yefremov skočili su iz zrakoplova Ilyushin-76 na 10.500 metara (granica stratosfere iznad Sjevernog pola), iskusivši više od dvije minute slobodnog pada prije nego što su otvorili svoje padobrane na samo 1.000 metara iznad zemlje. Unatoč tome što su nosili grijane maske, zadobili su ozebline na obrazima zbog temperatura i do -70°C tijekom spuštanja pri brzinama većim od 300 km/h.

Nikita Tsaplin, organizator navedenog događaja, otkrio je da je trojac sletio blizu ruske polarne baze Barneo, gdje su pomoću dizel generatora uspješno aktivirali server i uspostavili satelitsku vezu. Ta je oprema ranije bila raspoređena na površini.

Naglašavajući sve veći značaj arktičkih komunikacija usred međunarodne konkurencije, Tsaplin je naglasio eksperimentalnu prirodu njihova komunikacijskog sustava. Iako zaostaje za mogućnostima etabliranih pružatelja usluga kao što je Iridium Communications Inc., Tsaplin je naglasio postignuti napredak.

Naravno, naše rješenje je prototip, ali ipak smo se uspjeli, s našeg poslužitelja, povezati s našim satelitom i uspostaviti prijenos podataka, rekao je.

Tsaplin, također izvršni partner i suosnivač ruskog pružatelja usluga hostinga RUVDS, objasnio je njihov cilj. Naravno, to još nije Iridium, ali napravili smo neke male korake u tom smjeru i to je zapravo bio zadatak - vidjeti koliko bi realno bilo izgraditi jeftino rješenje za pristup s računala na satelit, pojasnio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti