Virtualni hackathon VersusVirus pokazao da dobre ideje za borbu protiv virusa nastaju i kad ostajemo doma

VersusVirus je prvi hakaton u Hrvatskoj održan u potpunosti u virtualnom svijetu. Hakeri su na raspolaganju imali pomoć tridesetak mentora, koji su im pomogli odabrati najbolju ideju i razraditi rješenje.

Martina Čizmić | 20.04.2020. / 13:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom proteklog vikenda održan je zanimljiv virtualni hackathon VersusVirus. U 48 sati rada, pedesetak hakera okupljenih u 15 timova radilo je na inovativnim rješenjima za probleme nastale zbog pandemije koronavirusa. 

Među predstavljenim idejama, žiri je imao težak zadatak odabrati pet najboljih. Tri od njih odnose se na djecu, roditelje i učenje. Chatbot Dejana pomagati će roditeljima i nastavnicima u provedbi nastave na daljinu za djecu s poteškoćama u razvoju. Naucime.online je platforma koja pomaže u savladavanju gradiva učenicima i studentima, a Stay (in)sane parenting hub pomaže svim roditeljima da bolje organiziraju vrijeme, obaveze i zabavu za djecu u danima samoizolacije. Tilda je digitalna donacijska platforma putem koje se prikuplja pomoć za ljude u nevolji poput onih koji su u nedavnom zagrebačkom potresu ostali bez domova. U zamjenu za donaciju korisnicima nudi digitalni poziv s poznatim osobama. Iza naziva Green community rooftops for a better life kriju se vrtovi na krovovima i balkonima stambenih zgrada koji doprinose našoj samoodrživosti što se tiče hrane, boljoj kvaliteti zraka i kvaliteti života u gradovima.

VersusVirus je prvi hakaton u Hrvatskoj održan u potpunosti u virtualnom svijetu. Hakeri su na raspolaganju imali pomoć tridesetak mentora, koji su im pomogli odabrati najbolju ideju i razraditi rješenje. Sudionici i organizatori stalno su bili u kontaktu putem online aplikacije Slack i platforme za videokonferencije Zoom gdje su razmjenjivali ideje, pohvale, kritike pa i dogovarali razmjenu svježeg kvasca.

 

Osim pomoći mentora, timovi su imali priliku pratiti i virtualna predavanja te tako dodatno naučiti ili osnažiti znanja i vještine koje već posjeduju - o tome kako zadržati mentalnu čvrstoću u doba krize, o tome što je to impakt i kako kreirati projekte s pozitivnim učinkom, o tome kako pripremiti dobru priču za video, kako dobro prezentirati ideju, a ponešto i o iznenađenjima u prodaji odnosno izlasku zrelih ideja na tržište.

Prvi puta sam sudjelovala u hakatonu jer mi se svidjela ideja suradnje s talentiranim ljudima iz raznih područja u pronalaženju inovativnih rješenja za Covid-19 krizu u samo jednom vikendu. To je rezultiralo upoznavanjem ljudi s različitim vještinama i iskustvom, ali istom ambicijom - da što bolje iskoristimo svoje sposobnosti i smislimo rješenja koja će konkretno pomoći našim sugrađanima. Oduševljena sam ovom organizacijom i mentorima koji su s nama bili uz svaki korak - svaka čast na ovom izvrsnom događaju i veselim se vidjeti kakav će utjecaj imati na našu zajednicu, sažela je svoje iskustvo sudionica, Martina Anišić.

Za borbu protiv virusa i nošenje s ovom, ali i bilo kojom drugom krizom, jer one su sve povezane, moramo biti ujedinjeni, solidarni, surađivati i djelovati izvan svojih ustaljenih okvira a upravo to se dogodilo na nacionalnom hakatonu VersusVirus, zaključenom u nedjelju navečer.

Organizatori ovog događaja, koji su utrošili sate volonterskog rada kako bi događaj prošao bez ikakvih poteškoća su: Impact Hub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Hrvatska, Riječka razvojna agencija Porin, EIT RIS Climate KIC Hub Hrvatska, Ivy Digital i EduNorth.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti