"Virus se raširio": Zaustavljena proizvodnja u nekim Hondinim tvornicama

Iz Honde su objavili kako se njihovom računalnom mrežom proširio virus, a sigurnosni stručnjaci pretpostavljaju kako je riječ o ransomwareu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2020. / 14:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je proizvodnju brojnih tvornica diljem svijeta zaustavio koronavirus, ovaj tjedan zaustavljen je rad u nekim Hondinim tvornicama, no ne zbog korone, već zbog hakerskog napada.

Iz Honde su za medije potvrdili da je napad utjecao na proizvodne operacije u nekim američkim tvornicama, a mediji izvještavaju da je, osim u SAD-u, proizvodnja zaustavljena i u tvornicama u Indiji, Turskoj i Velikoj Britaniji. Naglašavaju kako nema nikakvih dokaza da su se hakeri u napadu dokopali privatnih informacija korisnika.

Zaposlenici Honde nisu mogli pristupiti internom računalnom sustavu kompanije ni serverima, a nisu mogli koristiti niti emailove. Kako prenose na BBC-u, njihovom internom mrežom "raširio se virus", a iako nema nikakvih konkretnijih detalja, sigurnosni stručnjaci nagađaju kako je riječ o ransomwareu. Riječ je o vrsti malwarea koja zaključava računala, odnosno korisnicima onemogućuje pristup sadržaju na računalima te, za ponovni pristup sadržaju, traže otkupninu.

Sigurnosni stručnjak Morgan Wright smatra kako je riječ o ransomwareu Ekans koji je napravljen za napad na industrijske sustave. Način na koji je ransomware uspio zaraziti Hondina računala nije poznat, no posljednjih mjeseci stručnjaci za sigurnost više su puta upozorili na hakerske napade u kojima napadači koriste teme poput koronavirusa kako bi privukli pažnju i klikove ljude na stranice na kojima prijeti opasnost.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti