Više od 400 sudionika na najvećoj hrvatskoj konferenciji o WordPressu

Predavanja na WordCampu Zagreb održali su neki od najboljih hrvatskih predavača u iz svijeta web-dizajna, web-razvoja i općenito web-tehnologija.

Martina Čizmić | 04.09.2017. / 15:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom vikenda održan je WordCamp Zagreb, na kojem se okupilo više od 400 sudionika koji su imali priliku sudjelovati na konferenciji, ali i nizu besplatnih radionica.

Izrazito smo zadovoljni WordCampom Zagreb, što govore i komentari naših posjetitelja. Ova konferencija nastaje isključivo na dobrovoljnom zalaganju naših volontera, organizatora i partnera koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu, a više od 300 zadovoljnih posjetitelja glavnog dana WordCampa dokaz je toga. Kako bismo zaista svima omogućili dolazak, a posebice roditeljima sa djecom, u suradnji sa stručnjacima iz aRTis INCLuduma organizirali smo dječje radionice i igraonice tijekom cijelog trajanja konferencije. O tome koliko je to bio dobar potez govori i desetak najmlađih posjetitelja od 5 do 10 godina, kao i njihovi zadovoljni roditelji koji su mogli u međuvremenu čuti zanimljiva predavanja. Bez pretjerane skromnosti mogu reći da sam izrazito ponosan na sve uključene koji su posljednjih 6 mjeseci predano radili na tome da ljudima približimo neke nove i zanimljive teme, u čemu smo prema dojmovima posjetitelja i uspjeli, komentirao je Lucijan Blagonić, urednik sadržaja ovogodišnjeg WordCampa.

Predavanja na WordCampu Zagreb održali su neki od najboljih hrvatskih predavača u iz svijeta web-dizajna, web-razvoja i općenito web-tehnologija, kao i niz predavača koji su na WordCamp Zagreb došli s ocjenama najboljih predavača na drugim europskim i svjetskim WordCampovima.

Besplatne radionice izazvale su velik interes među sudionicima i građanima. Posebna je novost bio prilagođeni program za djecu, koja su mogla sudjelovati na radionici o osnovama WordPressa na hrvatskom ili engleskom jeziku, a za koju je i tijekom glavnog dana WordCampa bio organiziran poseban program. WordCamp Zagreb time je bio vjerojatno i prva domaća tech-konferencija koja roditeljima olakšava sudjelovanje na konferenciji, istovremeno nudeći djeci korisne sadržaje.

Contributor Day i važnost zajednice za uspjeh WordPressa kao open source platforme

WordPress je najpopularnija svjetska platforma za objavljivanje sadržaja na webu, koju trenutno koristi više od 27 posto svjetskih internetskih stranica, odnosno oko 60 milijuna web-stranica različite namjene – od osobnih blogova preko portala raznih vrsta do e-trgovina. Od 2003. godine kada je nastao, WordPress je postao jedan od najvažnijih svjetskih open source projekata kojim se demokratizira mrežno izdavaštvo te se promiču vrijednosti zajedničkog rada i doprinosa projektima otvorenog koda.

U skladu s tim, jedan je od najvažnijih elemenata svakog WordCampa i Contributor Day koji okuplja pojedince uključene u razvoj pojedinih elemenata WordPressa ili, primjerice, lokalne projekte poput prevođenja (lokalizacije) samog WordPressa, tema ili pojedinih modula. Na ovogodišnjem se Contributor Dayu okupilo četrdesetak web-profesionalaca koji iz Hrvatske i regije koji aktivno doprinose WordPress zajednici pišući kod, lokalizirajući sustav, odnosno stavljaju svoj rad na raspolaganje putem nekih od drugih oblika suradnje.

Kako WordPress zajednica u Hrvatskoj raste svake godine, neke od zanimljivijih diskusija bile su o rastu zajednice i organizacije predavanja, druženja i sl. Svoja iskustva podijelili su aktivni članovi zajednica iz Srbije, Grčke, Slovenije i drugih zemalja.

Snimak svih predavanja održanih na WordCampu Zagreb već se može pogledati na službenom linku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti