Više od 450 američkih stručnjaka s područja prava i zdravstva uputilo otvoreno pismo s prijedlozima mjera protiv koronavirusa američkoj vladi

Više od 450 stručnjaka američkog javnog zdravstva, prava i područja ljudskih prava uputilo je otvoreno pismo američkoj vladi i potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu. U njemu ističu da je veliko širenje koronavirusa u SAD-u neizbježno te da je potrebno na taj izazov odgovoriti zaštitom zdravstvenih i ljudskih prava svih Amerikanaca.

Branimir Vorša | 03.03.2020. / 12:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U otvorenom pismu američkoj vladi više od 450 američkih stručnjaka iznosi svoje preporuke za borbu protiv epidemije koronavirusa u SAD-u, čije je masovno širenje prema njihovim riječima neizbježno. U preporukama pozivaju američku vladu da razmisli o uvođenju novih zakonskih odredbi, politika, vodstva i financiranja.

Riječ je o stručnjacima koji dolaze iz uglednih institucija poput Yalea, Harvarda, Northeasterna, Sveučilišta Temple i drugih te vodećih organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući i Američko udruženje za javno zdravstvo (American Public Health Association) i Zdravstvenu koaliciju velikih gradova (Big Cities Health Coalition).

Slika nije dostupna Objavljene detaljne mjere zaštite od koronavirusa za starije osobe i kronične bolesnike, u Italiji umrlo 79 zaraženih

Slika nije dostupna Ubija li alkohol koronavirus? Razotkrivamo najveće mitove o uzročniku globalne epidemije

U preporukama se naglašava zaštita ranjivog dijela američke populacije, uključujući i zdravstvene djelatnike, ljude koji već imaju kronične zdravstvene probleme, zatvorenike i starije osobe.

Dok se koronavirus širi u našim zajednicama, vlade moraju reagirati na pravedan i učinkovit način koji će zadržati povjerenje javnosti, koji je utemeljen na znanosti i koji ne izostavlja niti jednog pojedinca, osobite ne one ranjive. To neće samo bolje zaštititi zdravlje i sigurnost svih nas već i našu ekonomiju, kaže Gregg Gonsalves, epidemiolog sa Sveučilišta Yale i jedan od direktora Global Health Justice Partnershipa pri školi prava na istom sveučilištu.

U pismu se posebno naglašava kako treba postojati plan za zbrinjavanje onih o kojima se brinu država, škole i druge institucije. Isto tako se naglašava da ranjive populacije moraju imati pristup zdravstvenoj skrbi, bez obzira na zapreke koje pritom može predstavljati nedostatak nečijeg zdravstvenog osiguranja.

Ovo je test temeljne pravednosti našeg društva. Bit će sramota ako socijalni status i zarada odrede hoće li osoba dobiti zdravstvenu skrb ili slijediti smjernice javnog zdravstva, naglasio je Scott Burris, direktor Centra za istraživanje zakona u javnom zdravstvu pri školi prava na Sveučilištu Temple.

Osim toga, u pismu se ističe kako američka vlada mora osigurati da ljudi mogu surađivati s zdravstvenim dužnosnicima s naglaskom da se ljudima omogući da slijede dragovoljne mjere.

Isto tako, u preporukama se poziva na izdvajanje sredstava koja bi omogućila ljudima koji su oboljeli da ostanu kod kuće ili da prakticiraju mjere socijalnog distanciranja, bilo da je riječ ja javnom prijevozu, javnim okupljanjima, školama i slično. Ta će novčana podrška biti važna za one koji nemaju plaćeno bolovanje te će zaštititi gubitak radnih mjesta s druge strane.

Najnovije procjene stavljaju smrtnost od koronavirusa oko dva posto. Protekla iskustva sugeriraju pak da je to možda precijenjeno, no čak i da je koronavirus smrtonosan koliko i sezonska gripa, on bi mogao snažno opteretiti zdravstveni sustav i uzeti desetke tisuća života. Sad je vrijeme da se pripremimo za najgore, pišu američki stručnjaci u otvorenom pismu.

Izvor: Yale Law School

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti