Vještine koje traže najveće kompanije: Ovo su poslovi za kojima raste potražnja

Istraživanje LinkedIna otkrilo nam je za kakvim poslovima trenutno vlada najveća potražnja i kakve zaposlenike traže kompanije poput Applea, Googlea, IBM-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2018. / 15:19

Blockchain (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

LinkedIn nedavno je objavio izvještaj o poslovima, odnosno radnim mjestima za kojima najviše raste potražnja u posljednje vrijeme i vještinama koje se najviše traže za obavljanje takvih poslova. Izvještaj je temeljen na istraživanju koje se provodi posljednjih pet godina, a iako je popis ovih poslova baziran na temelju potražnje za poslovima samo u SAD-u, jasno je kako se dio tog istraživanja, a riječ je po najviše iz poslovima tehnološkog sektora, može primijeniti i na druge zemlje.

Blockchain developer - za ovim je poslom zabilježen najveći rast potražnje posljednjih godina (porast potražnje od čak 33 puta), a vještine koje se najviše traže od kandidata su poznavanje blockchaina, kriptovaluta, Ethereuma i Node.jsa. Industrije u kojima je ovaj tip zaposlenika najtraženiji su informacijske tehnologije i servisi, softver i internet, a kompanije u kojima su kandidati s poznavanjem navedenih vještina najviše traženi su IBM, ConsenSys i Chainyard.

Inženjer strojnog učenja - poslovi budućnosti uvelike su vezani uz strojno učenje i umjetnu inteligenciju, a vještine koje bi inženjeri strojnog učenja trebali imati su poznavanje dubinskog učenja, strojnog učenja, TensorFlowa, Apache Sparka i Natural Language Processinga. Takvi inženjeri najtraženiji su u Appleu, Intelu, Nvidiji i drugim velikim tehnološkim kompanijama.

Direktor prodaje aplikacija - ovakav kadar traže kompanije poput Oraclea, AT&T-a i Avaye, a vještine koje bi trebali imati su poznavanje softvera kao usluge, cloud aplikacija, upravljanja ljudskim kapitalom, poslovnog planiranja i prodaje itd.

Stručnjak za strojno učenje - još jedno zanimanje vezano uz strojno učenje nalazi se u top 5 ovih poslova te se od kandidata traže slične vještine kao i od inženjera, pri čemu je ovdje naglašena i umjetna inteligencija. Apple, Google i Amazon su samo neke od kompanija koje su konstantnoj potrazi za zaposlenicima s navedenim vještinama.

Prodajni predstavnik u zdravstvenoj industriji - u industrijama poput biotehnologije i farmaceutskoj industriji sve je veća potražnja za zaposlenicima s poznavanjem prodajnih procesa i medicinskih uređaja te osoba koje imaju veliko iskustvo u procesu lansiranja novih proizvoda itd.

Komentirajući rezultate istraživanja, glavni ekonomist LinkedIna Guy Berger naglasio je važnost nekih općenitih vještina koje nemaju direktne veze s poslovima u tehnološkoj industriji poput komunikacije, liderstva i upravljanja vremenom.

Više o ovom izvještaju i poslovima za kojima najviše raste potražnja možete pročitati ovdje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti