Vlada udružuje snage s Infobipom: Želimo da Hrvatska bude središte razvoja umjetne inteligencije u EU-u

Suradnjom će se promicati široka primjena naprednih tehnologija (AI-umjetna inteligencija/AR-proširena stvarnost/ML-strojno učenje/IoT-Internet stvari) te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva.

Hina | 20.05.2021. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlada je osnovala radnu skupinu koja treba definirati okvire suradnje s domaćom IT tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije i preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU.

Predsjedavajući radne skupine je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, dok su članovi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te posebna savjetnica predsjednika Vlade i koordinatorica radne skupine Ivana Vukov.

Zadaće radne skupine su definirati okvir suradnje s Infobipom na području umjetne inteligencije radi ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu i javnoj upravi te stvaranja preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u EU, naglasio je ministar Ćorić.

Dodao je da se o svemu ta radna skupina treba usuglasiti i s Infobipom te izvijestiti Vladu o postignutim dogovorima i predložiti daljnje mjere, a prema potrebi u rad te skupne može se uključiti i predstavnike drugih nadležnih tijela i institucija, drugih organizacija i tvrtki koje mogu dati doprinos ispunjenju zadaća, kao i vanjski suradnici.

Naznačeno je i da članovi radne skupine, predstavnici drugih tijela i institucija te vanjski suradnici nemaju pravo na naknadu za rad u toj skupini.

Do suradnje s Infobipom došlo je na inicijativu te vodnjanske i jedne od najjačih domaćih IT tvrtki, prepoznatoj i u svijetu, a s obzirom da se umjetna inteligencija ili AI smatra ključnom za digitalnu transformaciju društva i postala je i prioritet EU.

U obrazloženju Vlade za se uz ostalo navodi da će se tom suradnjom promicati široka primjena naprednih tehnologija (AI-umjetna inteligencija/AR-proširena stvarnost/ML-strojno učenje/IoT-Internet stvari) te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva.

Umjetna inteligencija bit će u središtu aktivnosti kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kroz stvaranje novih studijskih i srednjoškolskih kurikuluma, a očekuje se da potakne i razvoj sljedeće generacije digitalnih tehnologija, digitalizaciju malih i srednjih poduzeća i javne uprave te unaprijedi digitalne kapacitete u obrazovnim sustavima.

Infobip raspolaže modularnom softverskom platformom koja omogućuje stvaranje rješenja na predefiniranim visokotehnološkim i specijaliziranim modulima baziranima na AI, IoT, AR i ML tehnologiji koja se može primjenjivati u stvaranju pametnih gradova, pametne poljoprivrede, javnoj upravi, obrazovanju, zdravstvu, turizmu, što može pridonijeti razvoju hrvatskih kompanija, startupova/inkubatora, rastu IT sektora u Hrvatskoj, digitalizaciji zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma i drugih područja, obrazlaže se u odluci.

Premijer Plenković je tijekom prošlotjednog posjeta vodnjanskoj tvrtci razgovarao o mogućnostima suradnje, a tada je osnivač i izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić izjavio kako se razgovaralo o strateškom projektu za Hrvatsku 2030. gdje je predloženo jedno partnerstvo s Vladom koja je to prihvatila.

To partnerstvo bi bilo fokusirano na kreiranju oko tisuću radnih mjesta unutar Infobipa u smjeru umjetne inteligencije ali i educiranje inženjera, povezivanje s fakultetima te omogućavanje tvrtkama unutar Hrvatske da uđu u taj segment umjetne inteligencije i da mogu kroz ovu veliku globaliziranu platformu plasirati svoje proizvode bilo gdje u svijetu, izjavio je tada Kutić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti