Vodič za ograničavanje Googlea u praćenju vaših online i offline aktivnosti

Svaku vašu pretragu, svaki video koji ste pregledali na internetu, svaku rutu kojom vozite, sve što ste kupili, koliko zarađujete, vašu dob, vaš glas, vaše lice i još puno, puno toga. Sve te informacije o vama ima Google i konstantno prikuplja nove. Želite ga obuzdati u tome? Evo kako to možete učiniti.

Branimir Vorša | 30.10.2019. / 10:30

Google tražilica
Tražilica Google (Foto: Foto: AFP)

Da Google prikuplja informacije o svima nama, poznata je stvar, no malo tko shvaća o kakvoj je količini informacija riječ. Kad malo bolje pogledate što sve Google zapravo zna o vama, rezultat bi vas mogao šokirati, čak i zastrašiti. Nasreću, sad postoji način da to i obuzdate, naravno, ako to želite.

Google je napravio središte za privatnost putem kojeg možete dobiti pristup, pobrisati te ograničiti količinu podataka koje Google prikuplja o vama. Međutim, navigacija raznoraznim postavkama može se činiti zbunjujućom te isto tako ostaje nejasno kakva sve nova dopuštenja dajete Googleu.

Isto tako, kad postavite ograničenja prema Googleu i koliko dugo vas smije pratiti, Google vas upozorava da njihove usluge neće raditi kako treba bez neograničenog pristupa vašim podacima. Koliko istine ima u tome, isto tako je nejasno.

Brisanje aplikacija s računala Imate neke od ovih aplikacija na mobitelu? Odmah ih uklonite jer polako uništavaju vaš smartphone i ugrožavaju vašu privatnost

Googleovo kvantno računalo Google predstavio svoje računalo za "kvantnu nadmoć"

Koliko god se u Googleu "trudili" povećati napore u povećanju transparentnosti, nedavno je otkriveno da taj tehnološki div u tajnosti dijeli privatne podatke svojih korisnika s oglašivačima.

Cnet je napravio vodič za sve koji žele donekle razlučiti između svega navedenog te naučiti kako pristupiti podacima koje Google prikuplja o korisnicima, u ovom slučaju vašim osobnim podacima, te kako i ograničiti Google u tome.

Prvo otkrijte koje vaše privatne informacije Google smatra javnima

Velika je šansa da Google zna jako puno stvari o vama, a ono što bi vas moglo (ili trebalo) zanimati jest kako Google te iste informacije dijeli javno.

1. Otvorite preglednik i navigirajte do stranice sa svojim profilom na Googleu.

2. Upišite svoje korisničko ime ali bez @gmail.com.

3. U meniju odaberite "Personal info". Tu možete promijeniti ili pobrisati vašu fotografiju, ime, rođendan, spol, zaporku, druge e-adrese i broj telefona.

4. Ako želite vidjeti koje su vaše privatne informacije javno dostupne, odskrolajte mišem na dno i odaberite opciju "Go About Me".

5. Nakon što ste uvidjeli što sve Google javno dijeli o vama, možete se vratiti i napraviti promjene pod točkom 3.

Pogledajte Googleove zabilješke o vašoj online aktivnosti

Ako doista želite vidjeti nesagledivu količinu podataka koju Google ima o vama, onda ste na pravom mjestu jer ovdje možete pronaći način kako da ih pronađete, pregledate, obrišete ili podesite na automatsko brisanje nakon određenog perioda.

Ako želite, ovim koracima možete pobrisati sve te podatke i postaviti Google tako da vas više ne prati. Svakodnevnim korištenjem Googlea vjerojatno nećete ni primijetiti razliku.

1. Ulogirajte se u svoj profil na Googleu i odaberite opciju "Data & Personalization" u navigacijskoj traci.

2. Kako biste vidjeli popis svih vaših aktivnosti koje je Google logirao, skrolajte do opcije "Activity controls" i odaberite "Web & App Activity".

3. Ako želite da Google prestane pratiti vaše web-pretrage, pretrage fotografija, povijest aktivnosti u internetskom pregledniku, pretrage karata i uputa, interakciju s Google Assistantom, onda otkvačite obje kućice. Ako ne želite to, onda pređite na idući korak.

4. Nadalje, odaberite "Manage Activity". Ta stranica prikazuje sve informacije koje je Google prikupio o vama iz ranije navedenih aktivnosti pa sve do dana kad ste i kreirali svoj profil (gmail).

5. Kako biste podesili automatsko brisanje podataka koje Google prikuplja o vašim online aktivnostima, svakih tri do 18 mjeseci odaberite opciju "Choose to delete automatically" te postavite vremenski period koji vam najviše odgovara u zadanom periodu. Google će u tom slučaju trenutno obrisati sve podatke koje je prikupio do navedenog perioda, od vremena kad ste kreirali svoj profil na Googleu.

6. Ako pak želite ručno pobrisati dio svojih online aktivnosti, na navigacijskoj traci odaberite "Delete activity by" te odaberite jednu od četiri ponuđene opcije - "Last hour", "Last day", "All time", "Custom range".

7. Jednom kad ste završili s odabirom, iskočit će vam prozorčić i upitati vas za potvrdu. Ako ste sigurni u odabir, odaberite opciju potvrde, u protivnom odaberite opciju brisanja svih prethodno unesenih promjena s vaše strane.

Ako ste uspješno obrisali i ograničili Google u praćenju, to bi trebalo biti vidljivo pod korakom 4., a ako niste, pokušajte ponovno.

Pristupite Googleovu zapisu povijesti vašeg kretanja

Za razliku od prijašnjih opcija, ovdje ne postoji automatsko čišćenje podataka u vremenskim intervalima. Ovdje je riječ o pristupu sve ili ništa, dakle ili ručno i frekventno brišete sve, ili prestajete koristiti Googleove karte, ili jednostavno ne činite ništa u vezi s tim.

Ipak, postoji i treća opcija korištenja Googleovih karata u incognito verziji, a ona će zapravo spriječiti da se podaci pojavljuju u Googleovim bilješkama. Evo kako podatke o povijesti vašeg kretanja možete pobrisati.

1. Ulogirajte se u svoj profil na Googleu i odaberite opciju "Data & Personalization" u navigacijskoj traci.

2. Da biste vidjeli popis svih podataka o vašim lokacijama koje je Google zabilježio, skrolajte do "Activity controls" i odaberite "Location history".

3. Ako želite da Google prestane pratiti vašu lokaciju, isključite opciju "toggle" na toj stranici.

4. Nakon toga kliknite na "Manage activity" da biste vidjeli zapis informacija koje je Google prikupio o mjestima koja ste posjetili, rute kojima ste se kretali do tamo i nazad te druge podatke.

5. Da biste permanentno pobrisali povijest svojih lokacija, kliknite na ikonu košare za smeće i odaberite "Delete location history" kad vam se ponudi ta opcija.

Provjerom koraka 2. i 4. možete vidjeti jeste li uspješno pobrisali te podatke ili dio njih.

Upravljajte pretragama na YouTubeu i poviješću gledanja videa

Ako ste se ikad pitali kako to YouTube zna kakve videe preferirate ili vam uvijek nudi videe slične onima koje uobičajeno gledate, to je upravo zbog toga što Google prati vaše aktivnosti na tom servisu te pomoću njih zaključuje kakav vam se videosadržaj najviše sviđa.

Ako želite da se to više ne događa, onda nastavite čitati dalje jer ovdje imate opcije postaviti da se povijest vaših pretraga na YouTubeu i pregleda videa briše u intervalima između tri i 18 mjeseci.

1. Ulogirajte se u svoj profil na Googleu i odaberite opciju "Data & Personalization" u navigacijskoj traci.

2. Da biste vidjeli popis svih podataka, skrolajte do "Activity controls" i odaberite "YouTube History".

3. Ako želite da Google prestane pratiti vaše pretrage na YouTubeu i preglede videa, isključite opciju "toggle" na toj stranici.

4. Nakon toga kliknite na "Manage activity" da biste vidjeli popis svih vaših pretraga na YouTubeu i svakog videa koji ste ikad pregledali.

5. Da biste postavili automatsko brisanje tih podataka u intervalima između tri i 18 mjeseci, odaberite opciju "Choose to delete automaticaly" te odaberite vremenski interval koji vam najviše odgovara.

6. Ako pak želite ručno pobrisati samo dio tih aktivnosti, na navigacijskoj traci odaberite "Delete activity by" te odaberite jednu od četiri ponuđene opcije - "Last hour", "Last day", "All time", "Custom range".

7. Jednom kad odaberete podatke koje želite pobrisati, pojavit će se prozorčić s upitom da potvrdite. Odaberite opciju "Delete".

Za provjeru ponovite korake 2. i 4.

Ne zaboravite

Samo zato što ste Googleu rekli da vas više ne prati ne znači da im vaši podaci i dalje nisu dostupni. Iz Googlea su sami priznali da mogu pratiti lokaciju korisnika i s isključenom lokacijskom uslugom, a sve što im je potrebno jest Wi-Fi signal vašeg uređaja i drugih wireless signala oko njega.

Drugim riječima, prethodno navedenim koracima nećete postati nevidljivi, ali barem vaši podaci neće biti servirani na pladnju, da se tako izrazimo.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti