VR na Macovima? Da, ali samo ako Apple ikada napravi dobro računalo

Šef Oculusa rekao je kako Appleova računala, pa čak niti 6 tisuća dolara vrijedan Mac Pro, nisu dovoljno dobra da bi se mogla nositi sa svim zahtjevima virtualne stvarnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2016. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ove godine korisnicima će napokon biti dostupni gadgeti koji će omogućiti uživanje u svim čarima virtualne stvarnosti te bi uskoro trebala početi prodaja Oculus Rifta, HTC-a Vive te Sonyevog VR gadgeta koji će se koristiti s PlayStationom 4. Ovi gadgeti i tehnologija, barem na početku, bit će dostupni samo onima koji će moći potrošiti velike svote novca jer je osim samog uređaja za VR (cijena Oculus Rifta iznosi 599 dolara, a Vivea 799 dolara), potrebno i računalo s jakim hardverom i grafikom koje će biti potrebno platiti više od tisuću dolara tako da će svi oni koji žele potpuni VR užitak imati veliki početni trošak. No, ovo se odnosi samo na osobe koje koriste PC-je, a ne i za vlasnike Macova – šef Oculusa Palmer Lucky nedavno je rekao kako krivnja zbog toga nije na njima, već na samom Appleu.

Naime, on kaže kako bi se Oculus Rift u budućnosti mogao koristiti na Macovima, ali samo ako Apple 'ikada predstavi dobro računalo' te je dodao kako čak niti verzija Mac Proa s cijenom oko 6 tisuća dolara ne ispunjava zahtjeve za virtualnu stvarnost. Problem je u grafičkim karticama jer AMD FirePro D700 iz Maca Pro nije dovoljno dobar da bi se mogao nositi sa snažnim zahtjevima virtualne stvarnosti. Ako Apple u budućnosti više pažnje posveti grafici i predstavi računala s jačim grafičkim karticama, onda bi Oculus mogao uvesti podršku i za Appleova računala, a do tada će i vlasnici Macova koje su platili desetke tisuća kuna, a koji žele uživati u VR-u, morati potrošiti dosta novca za kupovinu snažnog PC-a. Na Yahoou kažu kako treba podsjetiti kako mali udio u Facebooku (koji je vlasnik Oculusa) ima Microsoft te da bi Apple mogao ostati izvan ovog tržišta čija bi vrijednost do 2020. trebala iznositi oko 30 milijardi dolara.

Naravno, ne treba niti izostaviti mogućnost da Tim Cook i ekipa u svojim tajnim laboratorijima već razvijaju uređaje slične Oculus Riftu i HTC-ovom Viveu, no do sada ipak nisu objavljene neke glasine oko ovakvog potencijalnog uređaja.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti