VR Osijek, prva arkadna VR igraonica u Europi

Osijek je još jednom pokazao da je vrlo važan grada kada pričamo o IT-u i razvoju ove industrije.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 12.09.2016. / 19:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nešto manje od mjesec dana, točnije 18. srpnja u Osijeku je otvorena prva arkadna VR igraonica u Europi. Smještena na Vrtu Jagode Truhelke 3, u samom centru grada, VR Osijek opremljen je s 4 HTC Vive Headseta s pratećim vrlo moćnim računalima.

Od ideje do realizacije je prošlo nešto više od tri mjeseca, što pokazuje da se sve može kad se hoće. 

“Naš tim je ponosan na obavljeni posao, jer smo za sada u Hrvatskoj jedina igraonica tog tipa, opremljena sa čak 4 HTC Vive seta. Koliko smo uspjeli saznati, prva smo takva igraonica i u Europi, a u SAD-u ih ima svega nekoliko novootvorenih i to najčešće sa samo jednim setom. Dakle, slobodno možemo reći da smo lideri u ovoj izuzetno zanimljivoj i zahvalnoj tehnologiji, što nam daje elana za konstantan razvoj i obogaćivanje sadržaja i ponude.” — ističu iz VR Osijeka.

Za HTC su se odlučili, kažu, jer smatraju da je trenutno najkvalitetniji i najfunkcionalniji set sa najviše mogućnosti trenutno dostupnih na tržištu. HTC je po prvi puta u virtualnu realnost uveo dvije laserske bazne stanice kako bi headset bio praćen u svakom trenutku. O preciznosti izvedbe i posvećenosti detaljima dovoljno govori to što HTC u headsetu i kontrolerima sadrži više od 70 senzora za praćenje. Također headset ima dva posebna zaslona (za svako oko jedan rezolucije 1080x1200) što nam na kraju daje rezoluciju 2160x1200 uz refresh rade 90 fps. 

“Istražujući HTC Vive headset od dana izlaska na tržište (5. travnja 2016.) naš tim susreo se sa novom tehnologijom o kojoj smo svi zajedno puno toga naučili istražujući metodama pokušaja i pogreške.”

U bazi igara mogu se pronaći simulacije i video sadržaji, a kako se konstantno prati razvoj naslova na Steamu, zabavu je zagarantirana svim uzrastima.  Igre koje su trenutno dostupne u igraonici možete pronaći na VR Osijek webu pod sekcijom ponuda igara koja se konstantno ažurira. Također uz ponudu igara možete saznati razne informacije i novosti na sekciji vijesti i noviteti.

“Istražujući mogućnosti virtualne realnosti i komunicirajući sa klijentima, došli smo do zanimljivih rezultata i saznanja. Naime osim igranja, virtualna realnost iskoristiva je u mnoge druge svrhe kao što su psihoterapija, umjetnost, te koordinacija u vremenu i prostoru. U planu nam je suradnja sa umjetnicima različitih područja, koji vide veliki kreativan potencijal u aplikacijama kao što je Tilt Brush, te u njima vide dobre platforme za svoj razvoj i izričaj. “

Nadalje, u razgovoru sa nekoliko psihologa koji su ih posjetili, i istražujući malo primjenu VR-a u psihoterapiji, došli su do zaključka da raspolažu sa tehnologijom velikog potencijala. 

“U planu nam je suradnja sa psihoterapeutima, koji bi imali priliku iskušati našu tehnologiju u terapiji raznih fobija i ostalih poremećaja. Kroz razne simulirane situacije pokušalo bi se olakšati tegobe i poremećaje, a psihoterapeuti bi mogli dobiti dobre povratne informacije.”

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti