Vraća li se Bill Gates u Microsoft kako bi spasio kompaniju?

Iako još uvijek velik i moćan, Microsoft je očito dosegao svoj vrhunac i njegova moć je počela opadati što pokazuje posljednje financijsko izvješće.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 22.07.2013. / 19:32

Vraća li se Bill Gates u Microsoft kako bi spasio kompaniju?

Iako još uvijek velik i moćan, Microsoft je očito dosegao svoj vrhunac i njegova moć je počela opadati što pokazuje posljednje financijsko izvješće.

Naime, Microsoftova dionica pala je za čak 11% nakon što su objavljeni rezultati poslovanja za posljednji kvartal, što znači da su mnogi dioničari poprilično razočarani. Neke naznake su da bi se čak i jedan od osnivača kompanije Bill Gates mogao vratiti kako bi spasio kompaniju.

Microsoftovi proizvodi zadnje vrijeme ne bilježe dobre rezultate prodaje, pa je tako razočarala prodaja Windowsa 8 kao i brojke za Surface tablet, no iz kompanije poručuju kako im treba još vremena da proizvodi naprave ime za sebe.

Microsoft više nije u poziciji kao što je bio prije 10-20 godina kada su dominirali tržištem PC-a. Iako još uvijek drže većinu, problemi su se počeli gomilati na više strana. Michael Dell, vlasnik jednog od nekad najjačih proizvođača PC-a, privatizirao je kompaniju kako bi mogao lakše preusmjeriti poslovanja i samim time spasiti kompaniju čiji prihodi također drastično padaju. Tržište se okrenulo smartphoneima i tabletima gdje dominira Apple, Samsung i Google, a očito je da su i Microsoft i Dell promašili taj boom.

HP i Lenovo drže se još uvijek prilično dobro, no kakvi su njihovi dugoročni planovi teško je znati. Za sada nema naznaka oko nekih hi-end mobilnih uređaja, s obzirom da se još uvijek oslanjaju na prilično jako PC tržište. Riskiraju li oni previše? Možda!

Što se tiče Microsofta trenutni CEO Steve Ballmer istaknuo je kako oni već imaju plan za njegovog nasljednika, no za sada nema detalja tko bi to mogao biti. Bill Gates je zaokupljen svojom filantropijom, pa neki čak kažu da je skoro nemoguća misija da se Gates vrati na čelo Microsofta.

Priča se kako bi stolicu izvršnog direktora mogla naslijediti Julie Larson-Green, bivša šefica Windowsa koja je sada odgovorna za sve što izlazi iz Microsofta, pogotovo svaki hardverski dio tableta i Xbox gamerske konzole.

Što vi mislite? Može li se Microsoft naći u istoj situaciji kao i Dell? Jesu li promašili mobilno tržište?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti