Vrani kamen postao drugi hrvatski Međunarodni park tamnog neba

Jedan od ciljeva certificiranja područja jest zaštititi ga od svjetlosnog onečišćenja.

Martina Čizmić | 21.11.2019. / 07:47

Noćno nebo koje se vidi bez svjetlosnog onečišćenja (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Daruvarski park Vrani kamen dobio je oznaku Međunarodnog parka tamnog neba, a radi se o području izuzetne kvalitete noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije.

To je drugi park u Hrvatskoj s takvom oznakom, a u svijetu ih ima nešto više od stotinu. Radi se o području iznimne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, koje je zaštićeno za potrebe znanstvenih, astronomskih i drugih aktivnosti, kazala je voditeljica projekta Dunja Županić.

Međunarodna organizacija tamnog neba (International Dark-Sky Association - IDA) ovih dana je proglasila je područje parka Vrani kamen, koje se nalazi u blizini Daruvara na planini Papuk, Međunarodnim parkom tamnog neba.

Jedan od ciljeva certificiranja područja jest zaštititi ga od svjetlosnog onečišćenja. Ono se definira, pojasnila je Županić, kao suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje se treba rasvijetliti.

Svjetlosno onečišćenje štetno je za biljke, životinje, ali i za ljude, jer prevelika izloženost umjetnom svjetlu utječe na proizvodnju melanina u tijelu, koji služi zaštiti od ultraljubičastih sunčevih zračenja, ustvrdila je.

Županić je navela kako će područje parka Vrani kamen u sljedećem razdoblju razviti brojne aktivnosti za građane, učenike i astronome te raditi na podizanju svijesti zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti